Den Bästa marinaden!

Nu ni, inte bara ska jag här skryta om en marinad som åtminstone för min och min familjs del är den godaste vi någonsin smakat. Jag ska också tipsa er om ett vin som satt så grymt bra till det hela.

Låt oss ta det hela från början;

las mulas

Ett vin skulle provas och jag provar allra helst vin tillsammans med mat. Inte som proffsprovare, men som hemmanjutare. Då tycker jag om att prova ett vin på det sätt som folk där ute kommer att förtära det. Las Mulas (nr 2362) är ett Carmenére-vin från Chile (Miguel Torres) med otroligt mycket mörka bär, fruktighet, plommon och djup värmande lakrits. Riktigt bra är det. Det kostar 89 kronor på Systembolaget och Mr Z på Lyxlagat ger det tummen upp!

DOCK – Det ska sägas att Systembolaget rekommenderar vinet till lamm eller nöt, men jag tänkte direkt att den djupa lakritstonen och doften av björnbär och jord skulle sitta som en smäck med en örtig smak, fylld av syra, sälta och peppar. Framförallt fick jag tanken att tillaga fläsk.

Jag drog fram mina nya fina grillspett och köpte hem en riktigt fin bit svensk fläskkarré av absolut högsta kvalitet. Karrén putsade jag och skar i relativt stora kuber, cirka 4 x 4 centimeter. Sen var det dags för marinaden (och en finfin Svinninge Bullet till Mr Grill också, haha!). Ok, är ni redo nu?

ÅRETS BÄSTA MARINAD (varje år, haha!)

10 hela kvistar bladpersilja
2 klyftor vitlök, pressad
2 msk dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
1/4 citron
1/2 dl kallpressad rapsoja
1 msk flytande ekologisk honung
Salt och peppar efter smak och tycke

Skär eller bryt persiljan i grova bitar och lägg i ”stavmixerbunken” tillsammans med vitlök, dijonsenap, rödvinsvinäger, kallpressad rapsolja, honung, salt och peppar. Skär bort skalet och allt det vita från citronen och kärna ur den. Lägg ner hela den kvarvarande biten i bunken och mixa det hela sedan till en slät marinad. Smaka av med salt och peppar. Vi vill ha en liten touch av sötman från honungen, men framförallt känna av örtigheten, dijonsenap, syran från citron o vinäger och så klart avrundningen med saltet.

När ni väl satt dessa smaker, lägg alla köttbitarna i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. ”Massera” runt så att det blandas väl med köttet och låt sedan dra i 2 timmar i kylskåpet. När ni sedan tänder er kolgrill så ta fram köttet i kylen och låt det dra i rumstemperatur i åtminstone 30 minuter.

Trä upp köttet på spett och grilla dem sedan på riktigt hög värme till finfin brynt färg runt om. Varje gång ni vänder spetten, ringla över mer marinad.

Ett annat delikat och mycket enkelt tips är att trä upp ett gäng schalottenlökar med skal o allt. Grilla dem hårt tillsammans med köttspetten tills lökarnas skal börjar förkolnas. Skär bort skalet och tryck ut lökarna, söta, mushiga och löjligt delikata.

En finfin sallad till köttet och lökarna och så klart ett glas av det goda vinet – SÅ DÄR JA! Hahahaha, så sjukt gott!

Ta hand om er vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar