Fläskpannkaka

Fläskpannkaka

Jag har landat i vardagen efter en vända i Göteborg. Visst var det barmark, men inte sjutton var det någon vår där heller. Jag som tog tunna sommarjackan… Lär huttra i några dagar innan jag värmt upp mig igen… 🙂

Något som verkligen värmer mig är en riktigt god ugnsbakad fläskpannkaka.Visst är det gott att servera med rårörda lingon, men i original, det vill säga som min käre mor gjorde, så serverades alltid fryst äppelmos till pannkakan. Det har i efterhand visat sig att det var eftersom hon alltid glömde att ta fram och tina äppelmoset, haha! Kan ju tillägga att jag alltid själv har äppelmos i frysen och den äts godast i fryst form. Passar fantastiskt till ugnspannkaka och knaperstekt blodpudding. Glääädje! 🙂

Fläskpannkaka med rökt sidfläsk

4 portioner

3 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
4 potatisar
150 g rökt sidfläsk
1/3 vitkålshuvud
2 dl rårörda lingon
smör
I kockens glas: Fuller’s India Pale Ale
I kockens öra: The Highwaymen – Highwayman

 

Jisses, jag kan inte låta bli att rysa när jag hör & ser denna låten. Har ni inte koll på texten så lyssna noga och bara njut. Magiskt mäktigt!!!

Sätt ugnen på 225°C och blanda ihop mjölet, saltet och hälften av mjölken. Se till att bli av med klimp och klump.

Blanda ner vad som återstår av mjölken, vispa ner äggen, riv ner skalad potatis och blanda runt.

Smöra en ugnsfast form och skär sidfläsket i tärningar. Lägg tärningarna i formen och stek i ugnen i cirka 5-10 minuter tills fläsket fått fin färg.

Häll på smeten och grädda pannkakan i cirka 25 minuter eller tills pannkakan fått den ytterst perfekta färgen. Glädje!

Hyvla under tiden vitkålen med en osthyvel eller på en vass mandolin. Blanda med rårörda lingon och njut, bara njut!

Du kanske också gillar

  1. Örre

    Första fläskpannkakan i nya ugnen i nya köket! Bättre än någonsin och tack till mäster Zäll så här ett drygt år efter inlägget. Glädje var ordet – glädje med rökt sidfläsk, råriven morot och tre barns soprena tallrikar!