Gratinerad falukorv & potatismos med persilja

Regn

Regnet vräker ner denna underbara onsdagsmorgon. Sång-Daniel och jag ska mötas vid 11 och fortsätta arbetet på den kommande Eskobarvideon. Arbetet flyter på oförskämt bra. 🙂 Tills dess tänker jag sätta mig och titta ut över saltsjön med en rykande kopp kaffe.

Jag har nämnt det någon gång förut, men det tål att sägas igen. Snälla ni, prova Irish Cream Kaffeböner från Kahls Kaffehandel. Smakar som en helt underbar dessert. Mal gärna bönorna själva hemma så får ni ut maximal glädje.

Nyligen åt vi gratinerad falukorv och det vill jag gärna dela med mig av. Här kommer receptet.

Gratinerad falukorv

Gratinerad falukorv & potatismos med persilja

4 portioner

800 g finfin falukorv
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven västerbottensost
1 knippe bladpersilja
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar

Potatismos
800 g mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
I kockens glas: Din favorit pilsner och inget annat.
I kockens öra: Small Faces – I can’t make it

Coolaste låten i stan! 🙂

Sätt ugnen på 175°C och koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.

Skala och koka potatisarna. Dela och skölj purjolöken noga. Skär den i 1 cm bitar. Skär den gula löken i tunna skivor.

Smörj en stor ugnssäker form. Lägg ut purjolöken i botten. Dela falukorven på längden och lägg den på purjon. Bre på rikligt med grov senap och chilisås. Salta och peppra och strö över timjan.

Skär tomaterna i tjocka skivor och gurkan i stavar. Toppa korven med gul lök, tomater och saltgurka. Häll på grädden och strö över osten.

Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.

Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Vänd ner 1/2 knippe finhackad persilja.

Ta ut korven när den fått den finaste av färger och strö över 1/2 knippe finhackad persilja.

Detta smakar så godare än godast. Upplev det gärna!

Tack igen Mannerström för dina suveräna böcker.

//Frederik


Du kanske också gillar

  1. Anna

    men vad gott 🙂 måste nog införskaffa Mannerströms bok.