Chicken red curry
Oj vad det jobbas här hemma nu för tiden. Det värker i precis hela kroppen och matlagningen har helt klart fått lida. Snart börjar Maries semester och då också min. Då blir det lyxlagat varenda dag vill jag lova.
Gårdagens middag blev dock en riktigt hit. Testa gärna denna heta kycklingrätt med en isande kyld Singha och Carl-Johan Vallgrens underbara låt Paus.
Chicken red curry
2 portioner
Röd currypasta (se längst ned)
2 klyftor vitlök
300 g kycklingfilé
1 lime
1 tsk thai fisksås
5 msk vatten
2 portioner risnudlar
2 schalottenlökar
ca 15 strån gräslök
2 salladslökar
10 blad citronmiliss
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
2 stora tomater
2 tsk vit balsamvinäger
Olivolja
Hacka schalottenlök, gräslök och salladslök fint. Strimla citronmiliss och blanda samman. Droppa över 1 tsk vatten och några droppar lime. Ställ svalt.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna eller en wok. Skiva vitlöken och även kycklingen tunt. Fräs vitlöken utan att den tar färg. Lägg ner kycklingen och fräs allt i 5 minuter.
Klicka i röd currypasta. (Mängden får du välja själv. Börja med 2 msk och lägg sedan i mer om du vill öka hettan) Slå på vatten och fisksås. Rör runt så att allt blandas och låt gå ytterligare några minuter.
Koka upp lättsaltat vatten och koka nudlarna enligt paketets anvisningar.
Smaka av kycklingen med lime, currypasta och fisksås.
Skär tomaterna i tunna, tunna skivor. Droppa över lite vit balsamvinäger, salt och strösocker.
Servera den röda currykycklingen med nudlarna, tomaterna och toppa med det kalla lökhacket.
/FZ
Röd currypasta finns att köpa i mataffär. Vill du göra den själv så gör så här;
0,5 tsk vitpepparkorn
5 st torkade röda chilifrukter
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 st finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad citrongräs
1 tsk färsk, riven ingefära
20 korianderblad
2 kaffir limeblad (finns i asiatiska- & välsorterade mataffärer)
1 tsk rostade korianderfrön
0,5 tsk rostad kummin
0,5 tsk salt
0,5 tsk räkpasta
Mortla vitpeppar, korianderfrön och kummin hårt.
Tillsätt alla resterande ingridienser förutom räkpastan. Mortla allt hårt och länge.
Addera räkpastan och mortla tills det blir en fin smet. Den röda currypastan är redo att nyttjas!