Lyxig toast till påsk
Jag är inne i en djup skog idag, men med goood planering har jag redan förberett detta inlägg och vill önska er alla en riktigt god skärtorsdag, ta hand om er i påskglädjen och ät godis, riktigt fint godis!!! 🙂
I kockens & gästens glas: Nils Oscar Kalaspåsköl (1360)
I kockens öra: Mark Knopfler – Beryl
SURDEGSTOAST MED SAVOJKÅLSSALLAD
BRÄCK SKINKA & POCHERAT ÄGG
4 portioner
4 rejäla skivor surdegsbröd
8 st skivor ekologisk rökt skinka, 2 – 3 mm tjocka
4 ägg
1 msk ättika 12%
Smör
Tabasco
Savojkålssallad:
1 huvud savojkål
1 litet syrligt äpple
1 liten morot
2 msk äppelcidervinäger
2 msk kallpressad rapsolja
Salt
Fixa till savojkålsalladen först. Bryt loss bladen från roten. Skölj bladen väl och skaka dem torra. Skala morot och äpple och skär dem i små, små, små tärningar. Finhacka savojkålsbladen.
Blanda äppelcidervinäger, rapsolja och en nypa salt i en burk med tätslutande lock och skaka loss. Blanda savojkål, morot och äpple i en stor skål, häll över dressingen och blanda väl. Förvara i rumstemperatur tills servering.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull tillsammans med en matsked ättika. Dra ned tills det precis sjuder. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en sked och knäck sedan ett ägg i taget i mitten av virveln. Pochera ägget tills det är vitt runt om, men fortfarande lätt ”dallrigt”. Lyft ur med en hålslev och fortsätt med nästa ägg tills alla är pocherade.
Hetta upp två stekpannor utan smör. Bräck skinkan hastigt och hårt i den ena stekpannan och rosta brödskivorna tills de fått fin färg i den andra.
Bred smör på de rostade brödskivorna, lägg på två skivor bräckt skinka vardera, skeda på rejält med savojkålsallad och toppa med ett pocherat ägg. Droppa över så mycket tabasco ni bara vågar och servera direkt.
Smaklig läckerbit!