Gratinerad löksoppa

Hej vänner,

Idag är det fullt ös kan jag lova. Jag lagar upp 33 rätter på en spis. En fransk trerätters är vad som står på schemat och alla mina gäster väntar sig underhållning och välsmakande mat klockan 18.00. Stressigt, men ack så kul!

Här kommer ett av recepten;

gratinerad löksoppa lyxlagat, frederik zäll

SOUPE À L’OIGNON GRATINÉE
fransk löksoppa

4 portioner

4 stora gula lökar
50 g smör
1 lagerblad
1 liter grönsaksbuljong
125 g gryèreost, riven
4 skivor formfranska, rostade
Salt & svartpeppar

Skala lökarna och skiva dem fint. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lökskivorna på medellåg utan att de tar färg. När löken nästintill smält, slå på buljongen, koka upp och låt sjuda sakta under lock i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Smaka av soppan med peppar och eventuellt lite salt. Osten ger fin sälta sedan så var lite sparsam med saltet.

Häll upp soppan i fyra portionsskålar, tryck försiktigt ned en rostad, kantskuren skiva formfranska i varje skål och toppa med riven ost.

Gratinera soppan i ugnen tills osten fått fin färg.

Du kanske också gillar