Kroppkakor med skirat smör

Igår var jag återigen på Gastro Academy i Täby och höll i ett av mina matlagningsevents Live Cooking. Jag lagar alltså upp en trerätters till hungriga gäster och svarar på frågor om hur man gör, delar med mig av erfarenheter, skratt, lite lögner och riktigt bra musik. Temat för kvällen var husmanskost och jag bjöd på Bellmansströmming med äppel- & potatissallad, Norrländska kroppkakor med rårörda lingon och skirat smör och till dessert en äppelmazarin med hemmagjord vaniljsås. För alla recept kan ni ta er till Gastro Academy’s hemsida där ni även kan boka biljetter till mitt nästa event med temat ”Skrei – Havets konung.” 

kroppkakor, frederik zäll, rårörda lingon, skirat smör, lyxlagat

KROPPKAKOR
Rårörda lingon och skirat smör

4 portioner

700 g mjölig potatis, nyligen kokta, skalade & fortfarande varma
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 äggulor
300 g rimmat fläsk
300 g falukorv, inköpt i Färila på väg upp till Skellefteå
1 gul lök
1 tsk krossad kryddpeppar
1 nypa salt
200 g frysta lingon
1 dl socker
smör

Rör ihop lingon och socker tills det slutar knastra. Ställ i rumstemperatur tills servering.

Pressa potatisarna i en bunke. Rör ner vetemjöl och potatismjöl. Blanda ner äggulorna och en nypa salt. Knåda till en smidig deg.

Skär falukorven från Färila och fläsket i små, små bitar. Hacka löken finfint och blanda både kött och lök med krossad kryddpeppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och fräs det hela till fin färg. Lägg åt sidan.

Åter till potatisdegen. Rulla till en 5 – 6 centimeter tjock korv. Skär 3 centimeter tjocka skivor. Ta en skiva, tryck en liten grop med tummen mitt i och fyll med korv- och fläskfräset. Vik över deg så att kroppkakan försluts. Forma därefter kakan till en boll. Gör klart alla kroppkakorna, men spara gärna lite korvfräs till servering.

Smält rejäl bit smör i en kastrull utan att det tar färg. Ställ åt sidan och låt dra i två minuter. Smöret är nu skiktat. Häll försiktigt av den klara delen i en såssnipa och släng resten.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna tills de flyter upp till ytan. Lyft ur med hålslev och servera direkt med de rårörda lingonen och det skirade smöret.

Du kanske också gillar