PIZZA BIANCO BORGO

Yes box, det är dags för min andra variant av pizza. En italiensk vit pizza som alltså görs utan tomatsås. Den känns fräsch och är helt otroligt god, tro mig! 🙂

pizza bianco borgo lyxlagat

PIZZA BIANCO BORGO (MILANO STYLE)

4 portioner (1 stor pizza)

Degen:
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
ca 8 dl vetemjöl special
Topping
200 g buffelmozzarella
Parmesan
2 st Stensåkra nötchorizo
200 g flower sprouts (eller svartkål/grönkål)
1 klyfta vitlök
Chiliflingor
Olivolja
Citron

Pressa vitlöken och blanda med lite olivolja och flower sprouts. Vänd runt och ställ åt sidan i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 225°C med en baksten på plats. Rör ihop salt, socker, jäst, olja och vatten i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.

Rulla och kavla ut hela degen hyfsat tunn och lägg den på bakplåtspapper. Lägg på mozzarella, parmesan, slantad och lätt sönderknådad nötchorizo, vitlöksmarinerad flower sprouts, chiliflingor och några stänk olivolja.

Använd en pizzaspade eller en plåt att få över pizzan med bakplåtspappret till bakstenen. Efter cirka 6 – 7 minuter kan ni dra bort bakplåtspappret. Baka av i ugnen i totalt cirka 15 – 20 minuter tills kanterna fått fin färg och osten bubblar rejält. Dela i bitar, droppa över lite citronsaft och servera rykande het.

Servera gärna lite juliennad råkost till, det är hur gott som helst. Vänd runt i lite olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar vid servering.

Du kanske också gillar