Utlovad Grönkålssoppa
Hej hej på er,
Idag tänkte jag ju så klart kika på alla fina blogginlägg som gjordes under gårdagen från den Cook-off som gått av stapeln med recept från min och Daniel Roos senaste bok Lyxlagat Sött & Gott. Detta inlägg kommer att postas någon gång efter lunch idag.
Först och främst tänkte jag dock bjuda på ett utlovat recept på Grönkålssoppa:
Grönkålssoppa med halvförlorade ägg
4 portioner
500 g fryst, hackad grönkål
1/2 fänkålsstånd
1/2 gul lök
1,2 l spad från skinkan (eller köttbuljong)
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 msk vetemjöl
1 msk smör
4 ägg
4 rejäla skivor bröd
Julskinka & senap
I kockens glas: De Bortoli Semillon Chardonnay (nr 16446)
I kockens öra: Tommy Körberg – O Helga natt
Hur overkligt bra är Tommy Körberg egentligen? I sällskap av denna trevliga chardonnay blir livet nästintill oslagbart bra!
Koka upp spad/buljong.
Ansa och tvätta fänkålsståndet. Hacka lök och fänkål grovt och fräs i lite smör i en stor kastrull. Låt gå i ca 2-3 minuter.
Mortla fänkålsfrön och tillsätt. Slå sedan på varm buljong och koka i 20 minuter.
Tillsätt grönkålen och koka i ytterligare 5 minuter.
Mixa soppan slät i en matberedare. Pudra över mjölet och mixa lite till. Passera soppan genom en finmaskig sil och klicka sedan i lite smör. Håll varm.
Koka upp ca 3 dl vatten, 1 msk ättika och en nypa salt i en stekpanna. När det sjuder, knäck mycket försiktigt ner äggen och låt dem sjuda tills hela vitan stannat men gulan fortfarande är rinnig.
Servera soppan med det halvförlorade ägget och en skinkmacka med stark, grovkornig senap. Lite knaperstekt fläsk är också gott till! 🙂
Vi ses här på bloggen igen i eftermiddag!
//Frederik