Äppelkaka i lergryta
Här kommer en wunderbar dessert, men när man lagar mat i lergryta, glöm för tusan inte att skilja på grytor för fisk, kött och annat. En äppelkaka som görs i en gryta som tidigare lagat fisk, smakar… Just det, fisk… Givetvis kommer receptet från min bok Lyxlagat i lergyta.
Kolla även in bokbloggen där En Bok Sprit kikas igenom.
Eskobars favoritland är Frankrike. Det finns inget bättre land att turnera i än just Frankrike. Var dags catering är bättre än gårdagens, vinerna mer eleganta och ostarna luktar mer och mer. Livskvalitet finns i mängder söderut. Åk dit i sinnet, lyssna på Piaff, smutta calvados och bli fransk om så bara för en dag.
Äppelkaka med Calvadosglass
cirka 4-6 portioner
6 stora vinteräpplen
2 ägg
250 g mandelmassa
2 droppar bittermandelolja
1 msk citronsaft
1 msk muscovadosocker
Kanel
Calvados
Vaniljglass
I kockens glas: Château du Breuil Calvados VSOP (nr 247) Frankrike
I kockens öra: Edith Piaff – Milord
Blötlägg grytan i 30 minuter.
Återigen denna karismatiske smått galna fransyska i högtalarna. I kväll tillsammans med en underbar calvados. Balsam för själen kära vänner!
Använd rumstempererad mandelmassa och rumstempererade ägg. Smula sönder mandelmassan i en bunke. Knäck ner äggen, strö över socker, droppa i oljan och pressa ner lite citron.
Vispa det hela med elvisp till en jämn smet.
Kärna ur, skala och skiva de vackra äpplena. Lägg skivorna i botten på grytan.
Häll smeten över skivorna och pudra över lite kanel.
Lägg på locket, ställ in i ugnen och sätt på den på 175°C. Låt stå i 50 minuter.
Ta under tiden fram glass och låt den smälta lite. Rör ner lite calvados i glassen, vänd runt och ställ tillbaka i frysen.
Servera den goda äppelkakan med calavadosglassen och en kopp kaffe. Vill man så är det overkligt gott att ringla över lite sirap. Njut kära vänner!
Maxiander
Det här låter ju bara för gott!
Nu måste jag köpa lergryt(or?)!
Tips på bra modeller och märken? Finns en viss favoritbutik på Vasagatan med lecruset o lite sånt!
mvh
Nebraska Stable
Calvadosglassen är riktigt perfekt till äppelkaka. Funderar på att testa med calvadosspetsad äppelsorbé i sommar.
frederik
Hej på er,
Ja, calvadosglass är ypperligt gott!
Römertopf anses göra de bästa grytorna av de som massproduceras och kan inhandlas i vårt avlånga land. Även Schlemmertopf funkar bra. Något billigare, något sämre, men absolut bra.