Tagine Yassa & Louisiana Pork i TV4
Hej på er kära läsare,
I lördags var jag åter på TV4 och lagade mat och idag tänkte jag dels blogga länken till klippet, men så klart även recepten. Grytor stod på schemat, plockade ur min senaste bok Lyxlagat Grytboken.
Länken till klippet på TV4 finner ni här>>
TAGINE YASSA
4 portioner
1 kg kycklinglår med skinn
2 citroner
1 lime
2 gula lökar
1 purjolök
1 tsk nymald svartpeppar
2 knivsuddar cayennepeppar
1 rejäl nypa salt
½ dl vatten
Rapsolja till stekning
4 portioner långkorningt ris
½ – ¾ liter hönsbuljong
1 stänk tabasco
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
Jordnötter
Bladpersilja
Pressa lime och citron och blanda med svartpeppar, cayenne och salt. Skala, ansa och skiva den gula löken och purjolöken tunt. Marinera skivorna tillsammans med kycklinglåren i 5 timmar. Använd helst en plastpåse som ni försluter tätt. Då är det mycket enkelt att bara vända påsen då och då så att marinaden sprider sig jämt över godsakerna.
Fyll botten på er tagine med vatten och låt stå i 15 minuter. Fukta även insidan av locket. Sätt ugnen på 150°C.
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Torka av kycklinglåren lätt och bryn dem sedan i den varma oljan. Lyft ur kycklingen och lägg vid sidan av.
Fräs löken i några minuter utan att den tar färg. Slå sedan på marinaden tillsammans med ½ deciliter vatten. Vispa runt i pannan så att inget av det goda sitter fast.
Pressa en vitlöksklyfta och blanda den med det okokta riset. Blanda även ner ett stänk tabasco och tomatpuré. Sprid ut riset i botten av lergrytan och häll på kall buljong så att det precis täcker riset. Lägg kycklinglåren ovanpå och häll sedan över löken tillsammans med marinaden.
Lägg på locket och fyll koppen på locket med kallt vatten.
Ställ grytan i ugnen och låt stå i 1 timme och 15 minuter. Garnera sedan med jordnötter och finhackad persilja.
—
LOUISIANA PORK STEW
Ca 4 portioner
600 g fläskkarré, benfri
75 g bacon
1 sötpotatis, ca 150 g
2 majskolvar, förkokta
1 hel vitlök
1 röd chilifrukt
2 gula lökar
1 morot
1 burk konserverade körsbärstomater
3 msk rödvinsvinäger
4 msk mörk sirap
1,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 lagerblad
1 tsk salt
1 tsk sellerisalt
1 tsk vitlökssalt
2 tsk mald ingefära
½ tsk nymald svartpeppar
Serveras med ris
Blanda salt, sellerisalt, vitlökssalt, ingefära och svartpeppar. Putsa fläskkarrén och skär den i grytbitar. Vänd bitarna i kryddblandningen och se till att det fördelas jämt.
Skala och skär sötpotatisen i 8 bitar. Dela majskolvarna i totalt 8 bitar. Skär hela vitlöken i två halvor, kärna ur och finhacka chilifrukten, skala och klyfta de gula lökarna och skala och skär grovt moroten.
Skär bacon i småbitar och stek dem krispiga. Lyft ur baconet och lägg åt sidan till senare. Bryn fläskkarrébitarna i baconfettet till riktigt fin färg runt om. Tillsätt alla grönsaker och rotsaker. Låt fräsa i några minuter. Slå sedan på vinäger, sirap, vatten, fond och de konserverade tomaterna.
Koka upp. Lägg i baconbitar och lagerblad. Täck grytan med lock och dra ned värmen till medelsvag. Låt sjuda i ungefär 90 minuter tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt och kanske en skvätt vinäger. Servera sedan härligheten med kokt ris.
SMAKLIG SPIS!!
//Frederik