Poké Bowl x 3

Hej vänner,

Idag har jag glädjen att dela med mig av mina recept från TV4 Nyhetsmorgon där jag virvlade runt i köket i lördags, i vanlig ordning.

tv4 lyxlagat nyhetsmorgon

Hawaiiansk mat, närmare bestämt Poké Bowls stod på menyn. Jag gjorde en klassisk, en lite mer asiatisk än originalet och en klart mer utflippad. Mest för att visa vidden av denna maträtt, man kan göra väldigt mycket med den och skapa ngt som passar precis alla. Vego, Fisk, Skaldjur, Kyckling, Kött… You name it!

poke bowl lyxlagat

POKÉ BOWL – Hawaiian Tuna

1 bowl

1 portion sushiris
2 nävar blandad sallad
½ mogen mango
½ mogen avokado
50 g rättika
50 g morot
100 g färsk tonfisk
Japansk soja
Flingsalt & szechuanpeppar
Gräslök
½ msk tångkaviar
½ msk wasabitångkaviar
Salt & vitpeppar

Koka riset enligt förpackningens instruktioner. Förbered i god tid, det ska sköljas och fixas med. Skär tonfisken i stora fina tärningar och marinera i lite japansk soja i minst 30 minuter.

Skär det fina mangoköttet i tärningar, skiva avokadon fint. Strimla skalad rättika och morot i riktigt fina, tunna strimlor.

Skär gräslök finfint. Blanda samman med en liten nypa flingsalt och szechuanpeppar och vänd tonfisktärningarna i blandningen.

Lägg upp ris till sidan i en skål och lägg sallad på andra sidan. Fortsätt med att lägga på mangobitarna, avokado, rättika och morot. Allt i separata högar, snyggt och prydligt.

Lägg tonfisktärningarna i mitten och bränn av med en brûléebrännare om ni har. (Detta är inte ett måste, tonfisken kan ätas som den är)

Toppa med två sorters tångkaviar och lite pressad lime.

———

poke bowl lyxlagat

POKÉ BOWL – Japanese Surfer

1 bowl

1 portion sushiris
2 nävar blandad sallad
50 g sojabönor
½ rödlök
Inlagd ingefära (gari)
Sjögrässallad
100 g färsk lax, fryst och tinad
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk sesamfrön
1 äggula
1 msk dijon
1 msk citronsaft
2 dl rapsolja
Salt & vitpeppar
Wasabipulver (äkta)

Vispa ihop soja och sesamolja. Lägg laxen i dubbla fryspåsar och häll över marinaden. Låt vila i kylskåp i minst 60 minuter.

Koka riset enligt förpackningens instruktioner. Förbered i god tid, det ska sköljas och fixas med.

Slå en majonnäs genom att vispa ihop äggulan med dijon och citronsaft. Vispa sedan droppvis i oljan till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar och till sist rikligt med wasabipulver, finns att köpa i välsorterade matbutiker.

Rosta sesamfrön till fin färg i torr stekpanna.

Lägg upp ris till sidan i en skål och lägg sallad på andra sidan. Fortsätt med att lägga på sojabönor i en liten hög, inlagd ingefära bredvid bönorna och fint skivad rödlök för sig.

Ta fram laxen och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i mitten av hela arrangemanget och toppa med den vackra sjögrässalladen.

Strö över rostade sesamfrön och ringla över wasabimajonnäs.

———

poke bowl lyxlagat

POKÉ BOWL – American Samurai

1 bowl

1 portion sushiris
2 nävar blandad sallad
50 g svarta bönor
½ picklad rödlök i skivor
2 salladslökar
3 msk salta cashewnötter
50 g färsk ananas
1 msk färska grantaäppelkärnor
100 g högkvalitativ fläskkarré, svensk
1 msk olivolja
1 msk japansk soja
1 msk rödvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar
Chiliflingor
BBQ-sås
Olivolja & rödvinsvinäger till köttet

För att baka av fläskkarrén, putsa den och pensla med BBQ-sås. Krydda med flingsalt och svartpeppar och stek i förvärmd ugn på 125°C i cirka 4 timmar.. Pensla den igen med BBQ-sås och låt svalna. Lätt i plastpåse, ringla i lite olivolja och rödvinsvinäger och låt marineras över natten.

Koka riset enligt förpackningens instruktioner. Förbered i god tid, det ska sköljas och fixas med. Värm under tiden väl sköljda svarta bönor tillsammans med 1 dl BBQ-sås. Låt svalna något.

Rosta cashews i torr stekpanna och hacka dem grovt när de svalnat.

Lägg upp ris till sidan i en skål och lägg sallad på andra sidan. Fortsätt med att lägga på BBQ-black beans. Fortsätt med picklad rödlök, Gafflade bitar av den goda karrén, ananastärningar och fint skivad salladslök.

Toppa med cashews och granatäppelkärnor och ringla till sist över vispad sås av olivolja, japansk soja, rödvinsvinäger och chiliflingor.

Picklad rödlök, koka upp ½ dl 24% ättika, 1 dl socker och 1,5 dl vatten. Låt svalna. Lägg i skivad lök och låt stå i kylskåp över natten.

Du kanske också gillar