Gumbo ’n’ Soul Salad
Tjaba,
Idag tänkte jag så klart att jag skulle bjuda på recepten från Nyhetsmorgon TV4 i lördags. Enjoy friends, löööjligt gott!!!
Vill ni hellre kika på det hela så finns hela klippet så klart här;
SHRIMP ’N’ SAUSAGE GUMBO
4 portioner
400 g chilikryddig korv i 3 mm slantar
500 g MSC-märkta kungsräkor
400 g konserverade körsbärstomater
1 gul lök, finhackad
1 grön paprika, fint tärnad
2 stjälkar selleri, fint tärnad
2 klyftor vitlök, finrivna
1 knippe salladslök i tunna slantar
1 liter vatten
3 msk kycklingfond
2 msk smör
2 msk rapsolja
½ dl vetemjöl
1 msk cajunkryddning*
1 lagerblad
Citron
Salt & nymald svartpeppar
Serveras med kokt vildris och vitt ris blandat
*Cajunkryddning – 1 msk vardera av torkad oregano, paprikapulver, cayennepeppar, finmald svartpeppar. Blanda väl.
Smält smöret i en stor gryta och vispa sedan i oljan och mjölet. Låt gå under konstant rörande tills det börjar karamelliseras och bli brynt.
Vänd ner hackad lök, paprika och selleri och blondera i cirka 5 minuter. Rör ner korvslantarna, den rivna vitlöken och krydda med cajunblandningen. Blanda väl och slå sedan på de konserverade tomaterna, vatten, fond och lagerblad. Koka upp och dra ned värmen tills det precis sjuder. Låt gå i minst 60 minuter utan lock, gärna längre.
När det återstår cirka 10 minuter, vänd ner nästan all salldslök och smaka av med några droppar citron, cajunkryddor, salt och peppar. Tillsätt skalade räkor och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
Garnera med resten av salladslöken och servera med nykokt ris.
BLACK EYED PEAS SOUL SALAD
1 burk Black eye-bönor à ca 400 g, avrunna
1 dl lättorkade körsbärstomater, avrunna och strimlade
1 rödlök, fintärnad
1 msk finhackad bladpersilja
1 msk finhackad färsk oregano
400 g Fetaost
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk honung
Flingsalt & svartpeppar
Lägg bönor, tomater, rödlök, bladpersilja, färsk oregano och Fetaosten i en stor bunke. Vänd mycket varsamt runt med händerna.
Vispa ihop olja, vinäger, dijon, honung med lite salt och svartpeppar. Ringla över salladen och vänd runt med lätta händer och lägg över i en salladsskål. Låt stå svalt till servering.
Servera vid sidan av en het gumbo.
SALTED CARAMEL FRUITS ’N’ NUTS
4 portioner
1 kyld saltsten (Har ni inte så kan man toppa med flingsalt)
Era favoritfrukter och nötter till exempel;
Ananas
Vattenmelon
Kiwi
Vindruvor
Körsbär
Rostade valnötter
Citronmeliss
Butterscotch:
2 dl muscovadosirap
2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl grädde
3 msk smör
Kyl saltstenen i kylskåp över natten eller i frysen i 30 minuter.
Värm sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills allt smält samman. Låt sjuda i några minuter och låt sedan svalna i 10 – 15 minuter. Rör om då och då. Vänd i grädden och låt svalna.
Skala, ansa och skär era favoritfrukter i stora munsbitar.
När gästerna sitter vid bordet, redo för dessert – Ställ fram den kylda saltstenen och lägg på frukten och nötterna. Ringla över butterscotchsåsen och dela ut gafflar. Stenen ger den magiska sältan som är pricken över i:et, tro mig!
Har ni ingen saltsten så kan ni servera på en stor skärbräda eller ett fat och toppa frukten med himalayasalt.
Som ni ser på bilden så lyckades jag inte få Tilde att sluta äta trots fotografering, haha!!
//F