Hemmagjord jordgubbsglass

Hemmagjord jordgubbsglass

God måndag på er alla glada där ute i solskenet! Vårsolen har äääntligen tittat lite på oss och då är det bara att smälla till med allt som hör våren och sommaren till. Först ut är en klassisk jordgubbsglass, gjord i glassmaskin. Min fryses in dagen innan. Glöm inte det om ni har en liknande modell.

JORDGUBBSGLASS

2 ägg
1,75 dl socker
5 dl grädde
2 dl mjölk
ca 2 dl färska jordgubbar
1 citron

Ansa jordgubbarna och skär dem i småbitar. Pressa över lite citronsaft och lägg dem i en bunke med cirka hälften av sockret. Vänd runt och låt dra i rumstemp i 30 minuter. Hacka, mosa och gaffla bitarna till en hyfsat slät puré. Ställ i frysen under tiden ni preppar glassen.

Vispa upp äggen riktigt rejält i maskin och tillsätt sedan sockret, lite i taget. Låt vispas tills det slutar knastra och är riktigt fluffigt och fint. Slå på grädde och mjölk och vispa något försiktigare så att det inte stänker.

Häll smeten i er glassmaskin och kör till smeten är nästan klar, cirka 25 minuter för min lilla maskin. Tillsätt då de mosade jordgubbarna tillsammans med sitt spad, lite i taget så att det fördelas jämt och fint.

Kör maskinen ytterligare 5 minuter och ställ sedan in glassen i frysen i minst 4 timmar. Min lilla glassmaskin klarar nätt och jämt och det hela, så jag brukar gaffla runt glassen i frysen varje heltimme under de första fyra timmarna, bara för att vara säker på att slå sönder så många iskristaller som möjligt. Det ger en lenare och mjukare känsla i glassen och blir mycket godare! Bättre maskiner klarar så klart av detta själv i glasstillverkningen!

Njut av solen nu vänner! 🙂

Du kanske också gillar