Vitlöksstekt pangasius med mangosalsa

dsc_0002

I dessa tider skall man alltid ha koll på vilken fisk man äter och vart den kommer ifrån. Mats-Eric Nilsson som skrivit böckerna Heliga Kocken & Äkta Vara har en mycket bra och väluppdaterad sajt med information om råvaror, säsonger & dylikt. Kolla in den här>>

Vi hade lite pangasiusmal i frysen sedal länge och det var ett bra läge att göra sig av med dessa fiskfiléer. Maten blev mer än ok, den blev helt grymt god. Testa själva kära vänner!

Vitlöksstekt pangasius med mangosalsa & remouladsås

4 portioner

Fisken:
4 vita fiskfiléer (pangasius använde jag, men ta gärna gråsej eller dylikt)
2 solovitlökar
Såsen:
2 dl crème fraiche
2 msk majonäs
1 msk kapris
2 msk finhackade pickles
Salsan:
1/2 gurka
1 röd chili
1 mango
Tillbehören:
800 g delikatesspotatis
400 g bladspenat
3 schalottenlökar
2 Citroner
Salt & nymald svartpeppar
Olivolja
I kockens glas: Leth Grüner Veltliner (nr 4200)
I kockens öra: Alison Krauss & Union Station – Doesn’t Have To Be This Way

Otroligt vacker låt. Njut tillsammans med det ytterst prisvärda vinet. 69 pix på systemet…

Det är några olika moment, men det är inget svårt och det är inget som stressar. Läs igenom det hela innan ni börjar och förbered er så kommer ni bjudas en underbar onsdagsmiddag. Njutning i fiskform. 😀

Lägg fiskfiléerna på ett stort fat el dyl. Pressa på 1 citron och låt marinera i 30 minuter.

Gör under tiden salsan. Skölj gurkan och tärna den fint. Skala mangon och skär loss köttet från kärnan. Skär fruktköttet i små tärningar. Kärna ur och finhacka den heta chilin. Blanda samman det hela och pressa över lite citron. Salta och peppra lätt och ställ svalt.

Över till remouladen. Finhacka kapris och blanda med finhackade pickles. Rör ihop godiset med crème fraiche och majonär. Smaka av med lite citron, peppar och eventuellt lite salt. (Kapris har hög sälta) Ställ svalt.

Finhacka schalottenlöken och fräs tillsammans med spenaten i lite olivolja. Salta och peppra lätt. Skala och koka potatisen mjuk.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Skala och skär vitlökarna tunt, tunt. Halstra fiskarna lätt på båda sidorna tillsammans med sin marinad och den skivade vitlöken. Ta sedan stekpannan från värmen och täck över med lock eller folie. Låt fisken gå klart i eftervärmen.

Glädjen är klar, njut av vardagen kära vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Hej! Måste bara kommentera igen, vilka recept du delar med dig av. Jag o min familj blir alldeles lyriska i både gom och mage:) Jag gjorde Biff stroganoffen, mums säger vi bara och applåderar dig. Nu har du ett spännande recept på fisk o eftersom vi är sportfiskare med spö eller pimpelspö förstås, så fångar vi vår egna fisk o bara det vi behöver till husbehov. Har märkt att man kan använda nästan vilken fisk som helst i de flesta recept. Vi fiskar mest efter öring, havsöring, röding och lax, himmelskt goda fiskar och en och annan abborre. Jag som amatörbagare har iaf blivit en matlagare av rang o vågar prova o med så goda o bra recept från dig är ju fantastiskt. Jag lånar även recept av Monica A som har en fin o bra blogg med:) Ha det gott o jag ser nu framemot att prova fiskreceptet ikväll. Tack för lånet!!!!

  2. Malin Ågren

    Hej
    Jag vill bara tala om att jag länkat till dig i mina inlägg på min viktblogg! Gjorde biffstroganoffen i går kväll och ville ge dig salut för den! Supergod -den gick hem hos hela fam. Du tillför lite guldkant i denna dietvärld. Kör m GI så grädde och sånt e ok för mig fast inte den där biten i kockens glas… =) Tack för detta! Hoppas att det var ok med länkningen!?
    Ha de på skutan
    //Malin Ågren

  3. frederik

    Hej Ingrid,
    Det är så otroligt kul och inspirerande att få så fina kommentarer. Jag blir jätteglad om jag får äran att dela med mig av mina idéer och inspirera andra till njutningsfull matlagning.
    Fisken är en riktig höjdare kan jag lova och som du sa, det går bra med nästan vilken fisk som helst! Lycka till!
    //Frederik

  4. frederik

    Hej Malin,
    Det är ju fantastiskt om du länkar till min blogg. Jag blir inget annat än riktigt stolt! Guldkant ska man alltid ha! 🙂 Ha det finfint själv!
    //Frederik

  5. Ingrid

    Vill bara säga att fisken blev suverän:) Det var så gott och med tillbehören blev det en så lyxig onsdagsmiddag. Vilka smaker:) Det här kommer jag att göra fler gånger. Och by the way; vi använde oss av havsöring. Ha det gott och tack ännu en gång.

  6. Ida

    jättebra idé på fisk! du inspirerar som alltid. vad blir det för melodifestivalenfinalmiddag på båten :)?