Vårullar från havet & fest, fest, fest!

dsc_00031

Idag är det alltså dags att fira in boken. Jag tror den hamnar i butik i slutet på veckan, men firandet sker alltså i eftermiddag ute på Långholmen. En fin liten buffé med fyra smakprov från boken samt makalöst fina drycker från Nils Oscar, Bornicon & Salming samt whisky från Jim Beam / Makers Mark. Helt overkligt!!!

Igår var det dags att hitta på något från frysens ännu oupptäckta hörn. Jag fann lite räkor, lax och filodeg. Hmm…? Det får bli en variant på vårrullar med fyllning från havet. Det blev ruggigt gott. Give it a go! 🙂

Vårullar från havet

2 portioner

4 ark filodeg
20 skalade räkor
300 g skinn och benfri laxfilé
100 g vitkål
1/2 morot
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk röd currypasta
1 msk sesamolja
2 tsk fiskolja
1/2 lime
Rapsolja
5 kvistar bladpersilja
Serveras med en kall sås av 1 dl crème fraiche, 1/2 dl sweet chili och lime samt en grön sallad.
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454)
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Visa Till Dig

Vacker pils och vacker musik. Stor njutning kära vänner, stor njutning.

Sätt ugnen på 200°C.

Hetta upp lit raps- och sesamolja i en kastrull eller wok. Skala och finhacka den gula löken. Låt den fräsa försiktigt i oljan. Skala och finhacka även vitlöken och lägg den i kastrullen.

Klicka i  currypastan och vänd runt. Finhacka persiljan, skiva tunt vitkålen & skala och riv moroten. Vänd ner det hela i glädjen.

Skär laxen och de skalade räkorna i mindre bitar och låt dem värmas i kastrullen. Stänk över fisksås och pressa över en halv lime. Spara den andra halvan till såsen.

Lägg ut två filodegsark på varnadra och lägg på hälften av röran. Vik ihop till en rulle. Se till att vika in kanter så att inte kärleken ramlar ut. Gör om processen så att du får två rejäla rullar.

Placera dem varsamt på en bakplåtspappersbeklädd plåt, pensla med lite olja och strö över lite peppar. Ställ in plåten i ugnen och baka tills rullarna får vackert gyllene färg. Ungefär 7-10 minuter.

Vänd ihop 1 dl crème fraiche, 1/2 dl sweet chili och saften från en halv pressad lime. Smaka av med salt och peppar.

Servera sedan de fina rullarna med den kalla, söta såsen och en krispig sallad med vackra grönagurkor och goda tomater.

Oj så kul livet är!!!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Ha en trevlig afton på Långholmen! Jag kommer att köpa boken så fort den är i affären ska bli sååååå roligt:) Tack för ännu ett recept som verkar super-gott:) Detta ska testas nu då det blir helg mitt i veckan! Tack och bock återigen från ett soligt och vårvarmt norrland:)

  2. Gunilla Blixt

    Synd bara på vädret, men vi hoppas att molnen skingras inför aftonen. Ser fram emot smakprover från din bok!

  3. frederik

    Givetvis skingras molnen. Om inte på himlen så i våra sinnen! Le, bara le!
    Ses ikväll! 🙂

    //F

  4. Therese

    Tack för en fab tillställning! Frös som en hund när jag kom hem, men det var det helt klart värt. 🙂 Det är verkligen en bokpärla du producerat – Lyxlagat. Me like a lot. Kram

  5. Therese

    Tack för en fab tillställning! Frös som en hund när jag kom hem, men det var det helt klart värt. 🙂 Det är verkligen en bokpärla du producerat – Lyxlagat. Me like a lot. Kram

  6. frederik

    Hej T,
    Tack så otroligt mycket för att ni kom och firade med mig och tack för din fina kommentar! Det var superkul att ses! Sköt om dig så hörs vi!
    //F

  7. frederik

    Hej T,
    Tack så otroligt mycket för att ni kom och firade med mig och tack för din fina kommentar! Det var superkul att ses! Sköt om dig så hörs vi!
    //F

  8. Therese

    Det var super att få se både dig och din familj. De var sig lika. 🙂 Det är fint med gamla bekanta… Peter var sååå nöjd att det bjöds på Nils Oscar. Han verkade dock nästan lite besviken över att en man med så god ölsmak inte drack bourbon… Ha det jättebra så länge!

  9. Therese

    Det var super att få se både dig och din familj. De var sig lika. 🙂 Det är fint med gamla bekanta… Peter var sååå nöjd att det bjöds på Nils Oscar. Han verkade dock nästan lite besviken över att en man med så god ölsmak inte drack bourbon… Ha det jättebra så länge!