Tomatbrässerad nötstek

Matbloggpriset-459x126

1

God måndag alla medborgare,

Ny vecka, är ni taggade? Jag är själv lite sliten av helgens herrmiddag som fortfarande sitter i, men på gott humör. Idag ska jag sitta och skriva recept hela dagen vilket jag tycker är grymt skoj, men jag är lite nervös inför morgondagen då Elvis ska få sin första spruta. Stackars liten, ska han verkligen bli stucken av detta monster till nål??? Det är säkerligen värre för mig och Marie än vad det är för lillkungen… 😀

Här kommer ett grymt fint recept från min skattkista. Njut, laga, njut, lyxa, njut ät, njut diska…  hahaha…
(Missa inte heller Grenadinebloggen där veckans bok är en fet guide till Londons alla pubar)

Tomatbrässerad nötstek med färsk pasta

4 portioner

800g nötstek Fransyska (Högrev, bog eller märgpipa fungerar också utmärkt)
2 burkar krossade tomater
8 soltorkade tomater
10 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk oregano
2 lagerblad
1 glas rött vin
Olivolja
Salt & peppar
Färsk pasta till er alla
I kockens glas: Rupert & Rothschild Cabernet Sauvignon – Merlot
I kockens öra: Nino Rota – Love theme Romeo & Juliet

Dramatisk musik och ett underbart dramatiskt vin. Nino Rota som skrivit oändligt med vacker filmmusik är en underbar ackompanjör till matlagning. Speciellt när maten är inspirerad av det italienska köket.

Bind upp steken med steksnöre. Hetta upp olivolja i en vacker gjutjärnsgryta tillsammans med två krossade vitlöksklyftor. Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i vitlöksoljan.

Lyft ur steken och släng vitlöksklyftorna. Stick åtta små hål i steken lite här och där och tryck ner en skalad vitlöksklyfta och en soltorkad tomat i varje hål.

Fräs tomatpurén i den heta oljan och slå på vinet. Låt koka kraftigt i ca en minut, dra ned värmen och slå sedan på två burkar tomatkross. Finhacka örterna och vänd ner dem tillsammans med två hela lagerblad.

Lägg försiktigt ned steken och låt grytan sjuda på svag värme i ca 1,5 timmar. Vänd steken efter halva tiden och ös den med tomatsåsen var 10:e minut.

Här finns det gott om tid för att lyssna på musik och smutta rödvin. Njut i lugn och ro.

När steken är klar så skall den tas upp och få vila i tio minuter. Slå in den i bakplåtspapper och lägg åt sidan. Koka så länge upp välsaltat pastavatten.

När steken vilat så skall den trancheras. Ca 1 cm tjocka skivor blir bra. Lägg sedan tillbaka skivorna i tomtsåsen och låt värmas samtidigt som pastan kokas i två minuter.

Serveras rykande hett med en god bit bröd och en fin sallad.

Ta hand om er vänner.

//Frederik

<!—-> <!–Inga Kommentarer

–>

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Tack för ett, som det verkar, läckert recept:) Enkelt och smidigt men ändå lyxigt och njutningsfullt som vanligt.
    Det kommer att provas i veckan, gillar mat som är självgående på spis eller i ugn. Det är lycka det:) Ha en god vecka!

  2. Ingrid

    Tack för ett, som det verkar, läckert recept:) Enkelt och smidigt men ändå lyxigt och njutningsfullt som vanligt.
    Det kommer att provas i veckan, gillar mat som är självgående på spis eller i ugn. Det är lycka det:) Ha en god vecka!

  3. Ingrid

    Tack för ett, som det verkar, läckert recept:) Enkelt och smidigt men ändå lyxigt och njutningsfullt som vanligt.
    Det kommer att provas i veckan, gillar mat som är självgående på spis eller i ugn. Det är lycka det:) Ha en god vecka!

  4. Erica fru och tvåbarnsmamma

    Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
    kram /Erica

  5. Erica fru och tvåbarnsmamma

    Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
    kram /Erica

  6. Erica fru och tvåbarnsmamma

    Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
    kram /Erica

  7. frederik

    Hej Erica och tack för din kommentar. Här är du alltid välkommen skall du veta! 🙂
    //Frederik

  8. frederik

    Hej Erica och tack för din kommentar. Här är du alltid välkommen skall du veta! 🙂
    //Frederik

  9. frederik

    Hej Erica och tack för din kommentar. Här är du alltid välkommen skall du veta! 🙂
    //Frederik