Souvlaki

grekisk buffé

När Sverige skulle spela sin första match i fotbolls-em så blev det plockmat i grekisk stil här hemma.

Min första utlandssemester som jag själv kommer ihåg var med mamma och syster i Grekland. Då blev det en hel del souvlaki och sedan dess har jag älskat denna rätt. Så här gör jag:

Souvlaki

4 portioner

2 tjocka skivor fläskkarré
2 tomater
2 rödlökar
1 citron
3 klyftor vitlök
1 knippe färsk oregano
Olivolja
Havssalt och svartpeppar

Om du ska använda träspett så blötlägg dem i 30 minuter och tänker du grilla spetten så kan du tända grillen nu. Tror faktiskt det är läge för ett glas Hellenic Portraits Limnio Cabernet Sauvignon 2005.

Tvätta och zesta citronen. Finhacka oreganon och vitlöken. Blanda ingridienserna med en nypa havssalt, nymald svartpeppar och ca 1 msk olivolja.

Skär köttet i 2×2 cm tärningar, lägg köttet i marinaden och ställ svalt i 20 minuter.

Skär tomat och rödlök i fina båtar och varva kött, tomat och rödlök på spetten.

Grilla dem vackra på kolgrill eller i grillpanna om vädret inte tillåter annat. 🙂

Servera spetten med en härligt krispig grönsallad, grekiskt lantbröd och en stark tzatziki.
Imorgon skall jag skriva om en grillad sallad som jag serverade till mina spett. Kika gärna förbi då!

Må väl i köket alla fina vänner!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. Anna

    måste bara säga, gud vilken trevlig mat du tipsar om i din blogg 🙂 har just hittat in här och klickat mig igenom att antal recept och jag vill bara hem och börja laga mat och prova, även om den inte kommer bli tillnärmelsevis lika god som det ser ut på bilderna. Hoppas du fortsätter i samma stil, blir också lite avundsjuk på det sköna liv du verkar ha. Båten, lagar lyxmat till frugan, ja lite avis blir jag allt 🙂

  2. Anna

    glömde drickat också; har skrivit upp ett antal ölsorter som jag ska börja införskaffa åt mig och sambon, brukar annars mest bli pripps och norrlands guld, hrmmfff. Tack för både mat och dryckestips!

  3. frederik

    Hej igen Anna,

    Tack så otroligt mycket för dina fina kommentarer. Det glädjer mig väldigt att bloggen uppskattas. Jag skall fortsätta skriva och göra mitt bästa för att fortsätta glädja er med tips på mat, dryck, och livskvalitét! Tack!!!

    🙂

    //F