Saltsjöns is & goda kroppkakor

Isen lägger sig allt tätare på Saltsjön. Det brakar och dundrar på rejält mot skrovet när Vaxholmsbolagets båtar tuffar förbi och river upp vågor som i sin tur river upp isen.

Som tur är så är vår skuta skodd med koppar i vattenlinjen så hon klarar sig finfint. 🙂 .

Jag jobbar som vanligt för fullt med kokböcker här hemma och insåg att jag måste tönma frysen för att få plats med allt det nya jag lagar. Till min otroliga glädje så hittade jag kroppkakor. Att äta dem nylagade är en dröm, men underskatta inte att skiva dem och steka dem knapriga vid ett senare tillfälle. Testa båda varianterna!

Kroppkakor med rårörda lingon och skirat smör

4 portioner

700 g mjölig potatis
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
300 g rimmat fläsk
300 g falukorv av högsta kvalitet
1 gul lök
1 tsk krossad kryddpeppar
1 nypa salt
200 g frysta lingon
1 dl socker
Smör till servering
I kockens glas: Bryggmästarens Pilsner (nr 1465)
I kockens öra: BAO – Nu mår jag mycket bättre

God pilsner och en riktigt underhållande och upplyftande text. God tisdag! 🙂 .

Rör ihop lingon och socker i ca 5-6 minuter. Låt stå i rumstemperatur tills servering.

Koka upp lättsaltat vatten. Skala och koka potatisarna. Låt svalna några minuter. Pressa dem i en bunke.

Rör ner vetemjöl och potatismjöl. Vänd ner äggulorna och en nypa salt. Knåda till smidig deg.

Skär falukorv och fläsk i små, små bitar. Hacka löcken fint. Blanda samman kirv, flösk, lök och nystött kryddpeppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Bryn gyllene. Låt vila.

Rulla ut degen till en lång rulle och skär 2 cm tjocka skivor. Ta en skiva, gör en liten grop med tummen, lägg i korvfyllningen och tryck ihop degn runt om. Forma bollar.

Gör klart alla kroppkakor, men spara ca 1/3 av korvfyllningen till servering.

Hetta upp en rejäl klick smör i en kastrull utan att bränna det. Ställ åt sidan och låt svalna något. Smöret delar sig nu. Den klara delen skall användas och den grumliga häller vi ut.

Koka kroppkakorna försiktigt tills de flyter upp till ytan. Lyft med hålslev och servera direkt med skirat smör och de rårörda lingonen.

Skall ni sedan äta de överblivna kroppkakorna så dela dem på mitten och stek dem gyllene. Jag hade även lite falukorv över som jag stekte knaprigt och serverade bredvid.

Stor tisdagslycka kära vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Anna

    åhh kroppkakor som är så gott, hemmagjorda förstås 🙂 de få gånger jag tagit mig tid till det har det tyvärr tagit för lång tid så numera prioriteras inte kroppkakebak hemma hos oss. Men gott är det.

  2. Gunilla Blixt

    Kroppkakor med Falukorv var nytt för mig! Kul idé!

  3. Therese

    Falukorv?!?! Näää – Frederik – nu får du allt ta och ge dig. 🙂

  4. frederik

    haha, Falukorv var tydligen inte förväntat sällskap till kroppkakor. Det är supergott, tro mig! 🙂
    //F