Saffransbullar till Luciafikat

Lucia knackar på dörren och ni har bara gamla vanliga lussebullar att bjuda på… Tänk om hon, som jag,  inte diggar russin.. Kris!

Här kommer ett suveränt alternativ från Allt om mat där saffransbullarna fylls med mandelmassa. Det är så klart Marie som har bakat denna givna gäst på min lussefika.

Saffransbullar med mandelmassa

Ca 40 bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
1 apelsin
Garnering och pensling
Lite mandelspån till garnering
1 ägg

I kockens glas: Nils Oscar Coffee Stout (nr 1484)
I kockens öra: Jewel – Silent Night

Jewel är en av mina absoluta favoritsångerskor. Här får ni en fin julsång tillsammans med Nils Oscars underbara Coffee Stout.

Smält smöret & tillsätt sedan mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vätskan. Rör runt tills jästen löst sig.

Tillsätt resten av vätskan, socker, salt, saffran & nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.

Jäs degen under bakduk i ca 40 minuter.

Riv mandelmassan och blanda med smör och skalet från en apelsin.

Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två delar. Kavla ut varje bit till en fyrkant ca 40×30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.Lägg bitarna med snittytan upp på bakplåtspappersbeklädda plåtar. Täck över och jäs i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C och pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg. Strö över mandelspån och grädda sedan ljuvligheterna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt sedan svalna på galler.

God Lucia!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Sandra

    Hej Frederik,
    Oj, vad jag har missat som inte hittade din mat/livsglädjesblogg förrän idag. 🙂 Har fullt sjå med att läsa igenom nu… Hade precis planerat att baka lussebullar, så nu blir det kanske dessa med mandelmassa.
    Sköt om dig, kommer givetvis följa Lyxlagat framöver!
    Kram Sandra (ja, hon från Åkersberga… :-))

  2. frederik

    Glädje! Du är hjärtligt välkommen… 🙂

    //F

  3. Susanna B.

    Hej Frederik. Yes indeed, mandelmassa i lussebullar är så gott! Att ha i apelsin är något nytt för mig. Måste testas. En annan ide är att göra en sockerkaka eller solskenskaka och lägga till saffran. Blir också smaskigt. Ha en bra lucia!

  4. Jennie

    Hej! 🙂
    Jag håller i en tävling på min blogg just nu med en riktigt fin julklapp som pris! Kika in för mer info om hur du tävlar!

    Hälsningar,
    Jennie
    http://www.kalasgott.blogg.se

  5. frederik

    Solsken med saffran låter spännande. Ska prata med min fru om det, då hon står för bakandet och jag står för matlagandet… 😀

    Tack för tipset Jennie!

    Glad Lucia på er!
    //F

  6. billan

    Får papperstidningen AoM i min brevlåda. Bestämde mig för nån vecka sedan att de där får bli årets lussebak, dom såg så goda ut. Jag gjorde en omgång i gårkväll, det blev tom en bild på mn blogg. Bullarna var jättegoda, har precis slukat två stycken.
    Ha en fortsatt skön Luciahelg!