Rökta Räkor med Aioli

Frederik Zäll Rökta Räkor

Jag gjorde nyligen en intervju med UNT och lagade upp rökta räkor med aioli. ”Är det inte svårt att röka räkor?” frågade journalisten. ”Nja, det är ungefär som att stoppa in något i micron och trycka på start…”

Aioli

3 äggulor
1,5 dl naturell olja
3 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa cayennepeppar

Skala och pressa vitlöksklyftorna i en bunke. Häll på äggulorna. Dra igång en elvisp och häll på oljan, droppvis, under konstant vispande. Efter ett tag kan man hälla på oljan i en jämn och tunn stråle, fortfarande med vispen igång.

När aiolin fått fin konsistens, smaka av med vinäger, salt och cayennepeppar. Låt dra i kylskåp tills servering.

Frederik Zäll Rökta Räkor

Rökta Räkor 

1 kg räkor, tinade
Vi behöver också:
En Abu-rök
Alspån
T-röd

Fyll abu-rökens bränslekopp till hälften med T-röd.

Lägg alspånen i botten på röken. Lägg på droppplåten med galler och fördela de hela räkorna jämnt på gallret.

Stäng rökens lock helt och placera lådan på sin ställning. Tänd bränslet och skjut försiktigt in den brinnande koppen under röken.

Rök i cirka 10 minuter, tills bränslet tar slut. Låt svalna i 2 minuter innan servering. Hinner ni inte tina räkorna så går det bra att lägga dem frysta direkt på röken. Då tar det cirka 15 minuter.

//Frederik

 

Du kanske också gillar

  1. Lotta

    Hej Frederik nu har jag köpt även din sista bok med lergrytor och långkok. I den finns det en hel del recept med färsk svamp. Tror du att det är möjligt för dig att lägga ut en omvandlingstabell? tex 1 l färska trattkantareller motsvarar x dl torkade trattkantareller.
    det skulle jag uppskatta väldigt mycket, Lotta

  2. lyxlagat

    Hej Lotta,
    Bra idé. Ska kika på det! 🙂
    //Frederik

  3. Vill ha « Den moderna husfrun

    […] sån här vore fint till grillen. GillaGillaBe the first to like this. Publicerad: 2012/09/27 Filed Under: […]

  4. Stefan Lundström

    Hej! Ska prova att röka räkor! Men i UNT stod det 500 gram och i bloggen 1 kg. Blir det inte olika tider då? Det var en kille i Västerås som rökte stora mängder och sålde till delikatessdiskarna i stadens affärer (för 10-15 år sedan..). Well, jag är nästan säker på att jag hörde honom säga att bäst resultat fick man om man använde frysta kokta eller färska okokta. ”Färska” kokta kan bli för torra i röken. Minns jag fel eller vad är din erfarenhet? Lidl säljer ju ibland otroligt fina okokta frysta, ska prova med dessa också!

  5. lyxlagat

    Tjena Stefan,
    Testa, det är fantastiskt. Mängden räkor spelar faktiskt inte så stor roll när det gäller rökningstiden. Abu-röken är en varm/tryckrök som utan problem röker räkorna oavsett om det är 500 g eller 1000 g. Det är snarare upp till dig vad ni skall ha räkorna till. Förrätt eller varmrätt..? Jag brukar köpa stora frysta (kokta) räkor som jag tinar innan rökning. Du kan även röka dem frysta. Lägg på 5-6 minuter på röktiden då…
    Lycka! 🙂
    //F