Rödingfile med sauce Hollandaise

Rödingfilé med Hollandaise

Hej på er vänner, Här kommer ett underbart recept, plockat ur min nya bok Lyxlagat på grillen. Hoppas ni diggar! 🙂

Röding är väl något av havets guld, I min värld är det så i alla fall. Jag ska försöka tjata mig till lite av fångsten från svärmors fiskeäventyr nästa gång. Fångad, gratis röding är ju garanterat mycket godare än den dyrt inköpta från butiken. Hahaha…

Och kära vänner, nu måste ni så klart klicka in er på bokbloggen som hanterar livets dryck denna vecka…

Rödingfilé med hollandaise

4 portioner

4 vackra rödingfiléer med skinn
200 g smör
3 äggulor
3 msk vitt vin
1/2 pressad citron
1 krm nymalen vitpeppar
3 morötter
1 knippe rädisor
1 fänkålsstånd
3 msk rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
1 knippe persilja
Salt och nymalen svartpeppar
I kockens glas: Chablis Premier Cru Vaillons (nr 84284) – Frankrike
I kockens öra: Elton John – Don’t Go Breaking My Heart

Börja med att vända ihop denna underbara marinerade sallad. Skala morötterna och hyvla dem sedan tunt, tunt med en potatisskalare eller en osthyvel. Skölj och skär rädisorna i fina skivor. Ansa och hyvla tunna skivor av fänkålen och lägg därefter allt godis i en skål med iskallt vatten.

Ta fram en liten skål med tätsutande lock eller en flavour shaker om ni har en sådan. Häll i rapsolja, vitvinsvinäger, finhackad persilja samt salt och svartpeppar. Sätt på locket och skaka för livet.

Lyft ur grönsakerna och låt dem rinna av väl. Lägg dem i en stor skål och häll över marinaden. Blanda varsamt runt och ställ sedan svalt tills servering.

Smält smöret långsamt i en liten kastrull. Ta fram ytterligare en kastrull som sätts i vattenbad med lätt sjudande vatten. Vispa ihop äggulorna med vitt vin och citronsaft. Vispa i vattenbadet tills äggen blir till en luftig smet. Såsen får inte koka, då skär den sig. Tillsätt därefter det smälta smöret under konstant vispande. Först bara några droppar i taget, sedan i en jämn stråle. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ kastrullen med såsen åt sidan tills vidare.

Tänd grillen.

Salta och peppra rödingen på båda sidorna. Grilla fisken nästan helt igenom med skinnsidan nedåt. Det tar inte många minuter. Vänd sedan filéerna och ge den andra sidan lite fin färg innan servering.

Behövs såsen värmas så gör det varsamt. Är den för tjock så tillsätt lite vatten. Servera den underbara fisken med den marinerade salladen och den overkligt krämiga och goda såsen en juliekväll då inget bekymmer syns i något vädersträck.

Trevlig helg vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Josefine

    Det här ser ju otroligt gott ut!