Regnbåge i lergryta

Hej medborgare,

idag är det vab som gäller. Igen… 🙁 Stackars barn! I helgen har det dock varit kanon då vi firat pappa 70 år. En välsmakande helg på Bomans Hotell i Trosa. Grattis käre far!! 🙂

Hösten är riktigt fin nu och då är det ju verkligen läge för goda grytor, stekar och annat som får ta lite tid och tillagas i lugn och ro. Här kommer en riktigt finfin firre från min bok om lergrytor. 

Jag fullkomligen älskar fisk. Det är så otroligt gott och även snyggt. Det inspirerar och imponerar alltid att ställa fram en gryta med en hel, vacker, väldoftande firre likt denna på bordet. Overkligt glädjande gott folk.

fisk i lergryta lyxlagat frederik zäll

HEL REGNBÅGE MED CITRON & DILL I LERGRYTA

4 portioner

1 hel regnbåge cirka 700g
100 g sidfläsk
400 g potatis
1 fänkål
2 citroner
1 knippe dill
75 g smör
1 msk grönsaksfond
2 dl vatten
flingsalt & svartpeppar
Såsen:
1,5 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
30 g sikrom (röd stenbitsrom fungerar finfint som alternativ

Detta recept är för två personer men kan givetvis dubblas rakt av för fyra.

Blötlägg lergrytan i 30 minuter.

Rensa och skölj ur fisken noggrant. Fjälla den med en vass kniv från stjärt mot huvud under vatten i diskhon så slipper ni stänkande fjäll i hela köket.

Skölj citronerna väl och skiva en av dem i 3-4 mm tjocka skivor. Krydda fisken rikligt med havssalt och svartpeppar in- och utvändigt. Lägg 2/3 av dillknippet i fisken och därefter citronskivorna. Avsluta med att klicka ut hälften av smöret i fisken.

Skala och skär potatisarna i klyftor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Blanda potatis och fänkål och häll ut dem i den fuktiga lergrytan. Klicka ut smör ovanpå, häll på fonden utspädd med vattnet och avsluta med att strö över havssalt och svartpeppar.

Lägg den fyllda fisken ovanpå potatis- och fänkålsglädjen och täck den med tunna skivor sidfläsk. Lägg locket på och ställ grytan i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt grytan stå i 45 minuter.  Lyft av locket och låt grytan stå ytterligare 15 minuter för fin färg.

Rör under tiden ihop såsen. Blanda majonnäs, gräddfil och rom med resten av dillen, salt och peppar. Pressa i ganska rejält med citron och smaka av. Gott? Bra! Låt stå kallt tills servering.

Släng sidfläsket som nu gjort sitt och ställ fram hela grytan på bordet. Servera med den kalla krämiga såsen och kanske några fina röda körsbärstomater. Smaklig spis gott folk!

Du kanske också gillar

  1. Astrid

    Hej Frederik!
    Som av en händelse har jag en regnbåge i frysen och en väl använd lergryta i köksskåpet, så det är bara att sätta igång med middagen.
    Kram och tack

  2. lyxlagat

    Hej,
    Vilken glädje!!! Tänk bara på att en lergryta där man tillagar fisk tar mkt smak och bör därefter inte användas till annat än just fisk. Jag har en separat lergryta endast för mina fiskrecept. Stort lycka till! 🙂
    //Frederik