Pollo alla diavolo

Pollo alla diavolo - Djävulskyckling

Det Italienska köket är enormt älskat runt om i världen och med all rätt. Alla recept brukar dessutom finnas i ett stort antal olika varianter beroende på i vilken del av landet man befinner sig.

Jag och Marie har haft en underbar helg. I fredags tog vi det lugnt och åt het räksoppa och örtfylld focaccia. På lördagen fikade vi hos några vänner sen åkte vi hem och fyllde bordet med ostar, korvar, kycklingspett, frukt och grönt. Givetvis var det rödvin inblandat i äventyret. Under kvällen hann vi med en rumblande 5-kamp i sällskapsspel. Jag vann över Marie, men sen avslutade vi med ett parti monopol som hon vann obehagligt lätt.. 🙂

Söndagen blev inte mindre händelserik. Vi gick till grannen (gröna lund) och åkte karuseller tills vi mådde illa. Såg här på bloggen att min andra granne, Monika Ahlberg också var på grönan ikväll.. Djurgården är en liten ö.. 🙂

Kvällen innehöll givetvis EM-finalen i fotboll. Stort grattis till Spanien som vann och dessutom var bäst rakt igenom hela turneringen! Till matchen lagade jag en riktigt het kycklingrätt från Toscana. Här kommer den;

Detta serverar två stycken lyckliga, hungriga själar.

Pollo alla diavolo
1 hel kyckling
2 citroner
1/2 dl olivolja
5 st torkad röd chili
2 kvistar salvia
flingsalt och svartpeppar

Honungspotatis
400 g fast potatis
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
1/2 dl färsk, hackad citrontimjan
1/2 dl färsk, hackad oregano
flingsalt och svartpeppar

Grönsallad
1/4 huvud isbergssallad
1 tomat
1/4 gurka
2 salladslökar
1/2 citron
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Såga eller klipp upp fågeln längs med bröstet så att den går att vika ut enligt bilden ovan. Lägg ut dubbla ark aluminiumfolie och lägg dit kycklingen. Vik upp kanterna runt om så att en sarg bildas..

Pressa 2 citroner i en skål, vispa ner olivolja salt och peppar. Kärna ur chilifrukterna och hacka dem fint. Hacka även salviabladen fint. Vispa ner allt i citronoljan. Häll marinaden över kycklingen. Täck över med folie och ställ svalt i 1 timme. Sätt sedan ugnen på 200°C.

Ta bort den ovanpåliggande folien. Ös kycklingen med marinaden och ställ in den i ugnen i ca 45 minuter. Ös kycklingen lite då och då.

Under tiden kycklingen går varm så fixar vi till potatisen och salladen. Skala, klyfta och koka potatisen tills den är nästan mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och strö över hackade örter, flingsalt, svartpeppar. Ringla över olja och honung. Vänd försiktigt runt klyftorna och häll över dem i en ugnssäker form. När det återstår 10 minuter av kycklingen så ställ in potatisen i ugnen.

Skölj och skär alla grönsakerna enligt önskemål. Pressa över en halv citron. Ringla över olja och krydda lätt med salt och peppar vid servering.

Njut!

Vi hade en Pasqua från Sicilien hemma, men hade jag haft en Chianti Classico från Toscana så vore det mitt absoluta förstaval… 🙂

//FZ

Bloggen finns nu även placerad på bloggkartan.se

Du kanske också gillar

  1. ELLI

    Mycket gott du lagar..men du har väl inte lagt gitarren på hyllan och bytt ut den mot kockmössan helt va?…längtar efter nya eskobar-spelningar!!! 😉

  2. frederik

    Hej Elli,

    Har definitivt inte lagt någon gitarr på någon hylla. Lirar tex i Sundsvall nu på fredag.. 🙂
    Hösten blir europaturné, inget sverige bokat dock.

    Hej hej!

    //F

  3. ELLI

    Ja jag hörde att ni skulle spela på gatufestivalen…skoj!..tyvärr är det en bit ifrån mig härnere i söder.Jag får väl hålla mig ett tag till då och lyssna på plattan istället!Kanske steka en såndär god hamburgare du tipsar om..mmm..låter riktigt gott..