Pepparrotspanerad lax med stuvad grönkål

Hej vänner,

Natten till tisdag har varit klart lugnare än natten innan. Vinden har avtagit något, men resultatet av gårdagens storm var att alla isblock som flyter omkring på Saltsjön samlades i vår lilla vik. Hela natten har man hört hur isen dundrar mot skrovet på skutan. Lite läskigt, men också ganska mysigt faktiskt.

Har ni som vi möjligtvis lite grönkål i kylen. Tveka inte. Denna underbara rätt kommer att få era smaklökar att volta. Njut!

Pepparrotspanerad lax med stuvad grönkål

2 portioner

400 g laxfilé, skinn- och benfri
3 msk färsk pepparrot
1 äggula
4 msk vetemjöl
1 dl ströbröd
1 grönkålsstånd
5 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
1 liten gul lök
Smör
Citron
Salt & vitpeppar
Potatis till er båda
I kockens glas: Montagne Noire Chardonnay-Viognier (nr 3794)
I kockens öra: John Lennon – Jealous guy

Sätt ugnen på 100°C och prova vinet. En trevlig upplevelse. Lagom lätt och jordig chardonnay precis som man önskar till dagens kökstid. Inte för att jag är svartsjuk, men låten är så otroligt vacker så den får ackompanjera oss ändå. Det finns kanske till och med tid att lyssna lite extra noga innan vi ens ställer oss vid spisen..? Tack till Mr Lennon.

Repa grönkålsbladen och skölj. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong. Lyft ur kålen, låt den rinna av och hacka den sedan grovt.

Blondera finhackad gul lök i lite smör i en stekpanna och vänd ner den hackade kålen. Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och vitpeppar. Lägg på ett lock och håll varm.

Koka potatis.

Ta fram tre fat. Strö ut mjöl på det första, blanda riven pepparrot och äggula på det andra och lägg ut ströbröd på det sista.

Salta och peppra laxen runt om. Vänd den sedan i mjölet, äggblandningen och ströbrödet.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och halstra laxen på hög värme. Lägg den sedan i en ugnssäker form och ställ den i ugnen med en stektermometer i sig. När laxens innertemperatur är runt 55°C är den klar.

Serveras med stuvad grönkål, kokt potatis, en klyfta citron och lite riven pepparrot.

Lugn & trevlig kökstid på er kära vänner. 🙂 .

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Susanna B.

    Hej Frederik,
    Jag älskar Lax! Världens bästa mat. Man kan göra så mycket med den. Däremot har jag aldrig testat med pepparrot. Intressant.

  2. Susanna B.

    Hej Frederik,
    Jag älskar Lax! Världens bästa mat. Man kan göra så mycket med den. Däremot har jag aldrig testat med pepparrot. Intressant.

  3. Susanna B.

    Hej Frederik,
    Jag älskar Lax! Världens bästa mat. Man kan göra så mycket med den. Däremot har jag aldrig testat med pepparrot. Intressant.

  4. frederik

    Tjena Susanna,
    Testa för tusan! 🙂
    Supergott!
    //F

  5. frederik

    Tjena Susanna,
    Testa för tusan! 🙂
    Supergott!
    //F

  6. frederik

    Tjena Susanna,
    Testa för tusan! 🙂
    Supergott!
    //F

  7. Kirsten

    Oj vad gott det verkar! Det borde jag testa! Skulle du ha några recept på hyllan som är enkla, går snabbt att göra och med inte allt för många ingredienser så får du jättegärna kontakta mig. I min blogg försöker jag inspirera studenter (som jag själv =) till att laga mer och nyttig mat.
    Varma hälsningar:
    Kirsten

  8. Kirsten

    Oj vad gott det verkar! Det borde jag testa! Skulle du ha några recept på hyllan som är enkla, går snabbt att göra och med inte allt för många ingredienser så får du jättegärna kontakta mig. I min blogg försöker jag inspirera studenter (som jag själv =) till att laga mer och nyttig mat.
    Varma hälsningar:
    Kirsten

  9. Kirsten

    Oj vad gott det verkar! Det borde jag testa! Skulle du ha några recept på hyllan som är enkla, går snabbt att göra och med inte allt för många ingredienser så får du jättegärna kontakta mig. I min blogg försöker jag inspirera studenter (som jag själv =) till att laga mer och nyttig mat.
    Varma hälsningar:
    Kirsten

  10. frederik

    Hej Kirsten,
    Tack för din kommentar. Snabblagat är dock inte något jag förespråkar eller utövar. 🙂
    Hoppas du finner mat och recept inspirerande detta till trots!
    Hjärtligt välkommen åter!
    //F

  11. frederik

    Hej Kirsten,
    Tack för din kommentar. Snabblagat är dock inte något jag förespråkar eller utövar. 🙂
    Hoppas du finner mat och recept inspirerande detta till trots!
    Hjärtligt välkommen åter!
    //F

  12. frederik

    Hej Kirsten,
    Tack för din kommentar. Snabblagat är dock inte något jag förespråkar eller utövar. 🙂
    Hoppas du finner mat och recept inspirerande detta till trots!
    Hjärtligt välkommen åter!
    //F