Peppargrillad lax med jordgubbar

Hej på er vänner,

Igår hade vi en liten mingel-get together på Allt Om Mat hk. Alla bloggare träffades och åt en galet god chokladtårta och snackade ditt och datt vilket var mycket trevligt tycker jag. Det är ju kul att faktiskt träffa folket som man ser omkring sig varje dag men allt som oftast i cyberverkligheten. Bra initiativ och kul att träffa er alla. Hoppas det blir snart igen!

Som tidigare utlovat kommer här ett smakprov från min rykande färska kokbok Lyxlagat på grillen. Kika först och främst på Elisabeth Normans lilla krönika på min bokblogg, därefter kan ni njuta av en het, välsmakande laxbit! 😀

Min käre Mor lagade en pepprig lax som jag tror hon bakade i ugnen och serverade med en salsa av något slag. Otroligt gott var det hur som helst. Jag vet inte hur det receptet såg ut eller var det kommer ifrån, men här kommer min egen variant på pepparlax. Den mycket heta pepparmixen möts underbart av syra i limekrämen och det söta i jordgubbarna. Riktig sommarnjutning!

Peppargrillad lax
Peppargrillad Lax med Jordgubbar

4 portioner

800 g laxsida
5 msk muscovadosocker
2 msk salt
2 tsk hel vitpeppar
2 tsk hel svartpeppar
2 tsk hel grönpeppar
2 tsk hel rosépeppar
1 tsk cayennepeppar
1,5 tsk korianderfrö
800g Sommarprimörer efter smak och tycke (morot, knipplök, palsternacka, sparris osv)
3 dl turkisk matyoghurt
1 lime
1-2 msk Dijon
1-2 msk flytande honung
Kallpressad rapsolja
Salt och peppar
I kockens glas: Kronenbourg 1664 Blanc (nr 1514)
I kockens öra: Elvis Presley – Stuck On You

Dra loss skinnet från laxen. Putsa den fri från eventuellt brunt kött. Blanda muscovado och 2 msk salt och rubba in laxen i mixen. Täck över och låt stå svalt i ca 6 timmar.

När det börjar närma sig matlagning så tycker jag det är på tiden för en Kronenbourg 1664. Kyl den väl och drick från flaskan. Smaken är klockren för kvällens grillmys. Elvis hörs i högtalarna och man vet att det är glädje, bara glädje. När allt är så trevligt kan ni ju passa på att tända grillen också.

Förväll primörerna i lättsaltat vatten så att de är nästan klara. Ringla över lite kallpressad rapsoljaolja och strö över salt och lite nymald svartpeppar.

Tvätta och zesta 1 lime. Vänd ner zesten i matyoghurten och pressa limen i densamma. Rör ner dijon och smaka av med honung, salt och peppar. Den skall smaka syrligt, sött och svalt. Ställ i kylen tills servering.

Mortla all hel peppar med chilipulver och korianderfrön. Torka laxen från vätska och överflödigt socker. Rubba laxen väl i den heta pepparmixen.

Grilla laxen indirekt dvs lägg den inte direkt över utan på sidan av glöden. Den skall inte grillas till genomstekt utan skall ha kvar lite rosa mjukhet i mitten. Det tar inte speciellt lång tid.

Grilla även primörerna. Dessa grillas bäst direkt över glöden så att man får fin grillyta.

Skölj och dela jordgubbarna och blanda dem varsamt med primörerna.

Dela laxbiten i två fina filéer och servera genast med de grillade sommarprimörerna och den syrliga limekrämen.

Ojojoj… Overkligt gott! 🙂

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Oj,oj,oj Vad detta såg smarrigt gott ut:) Detta recept ska testas i helgen var så säker, tack för att du delar med dig. Ha en riktigt härlig helg-här i norr ser det ut att bli kanonhärlig med både sol&värme. Längtar så efter solen o värmen, varit i Gbg i fyra dgr och fått ”smakat på” så nu vill jag ha det så på hemmaplan också förstå. Jag önskar dig-Er en solig o varm helg!

  2. Birgitta Höglund's Mat

    Viken läcker lax du lagat. Snacka om lyx 😉 Jordgubbar till måste testas i sommar.