Pasta Don Barzini

Pasta Don Barzini

Här har vi en löjligt trevlig pastarätt som jag skapade igår. Jag hade hittat fina pastaskruvar att göra något gott med och hade även en del riktigt god lufttorkad korv i skafferiet. Det blev en pasta med maffiosisk klass och därför fick den namnet Pasta Don Barzini. Don Corleone har jag redan döpt en annan rätt. Hahah! 🙂

Pasta Don Barzini

4 portioner

4 portioner pastaskruvar
1 morot
100 g stark lufttorkad korv
1 burk konserverade körsbärstomater
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1,5 dl vitt vin
1 msk Mutti tomatpuré (doppio concentrato)
2 msk Mutti tomatvinäger
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
300 g räkor med skal
1 nypa cayennepeppar
1 nypa havssalt
Citronsaft
Olivolja
Salt & Svartpeppar
I kockens glas: Inycon Chardonnay (12418)
I kockens öra: Nino Rota – The Godfather’s Walz

Italienskt långkok (45 min) är glädje! 🙂

Maträtten betsår av tre olika delar. Pasta med morätter, tomatsås med vitt vin och korv och cayennefrästa räkor.

Börja med tomatsåsen. Skala och riv vitlök och gul lök. Skär korven i små, små tärningar. Fräs lök och korv i en stor stekpanna (med tillhörnade lock) i en god mängd olivolja. Det ska inte ta färg. Slå på vinet, vinägern och tomatpurén och höj temperaturen så att det sjuder/kokar ganska rejält. Låt det mesta av vätskan koka in i löken och korven så att smakerna blir riktigt koncentrerade.

Tillsätt därefter de konserverade körsbärstomaterna, mosa dem lätt med en träslev och blanda runt. Strö över oregano och basilika och krydda rikligt med svartpeppar och två små nypor salt. Rör varsamt runt igen och täck därefter med lock. Låt såsen puttra i 45 minuter. Tillsätt lite vatten om ni anser att för mycket vätska kokas bort.

Skala under tiden räkorna. Pressa över en halv citron och strö över cayennepeppar och en nypa havssalt. Låt marineras.

När det återstår 15 minuter på såsen koka upp pastavattnet. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningens instruktioner. Skala och hyvla långa strimlor av moroten. Lägg strimlorna i ett durkslag. När pastan är klar, häll av vattnet i det durkslag med morötterna i, vänd runt och häll tillbaka både morot och pasta i kastrullen. Ringla över lite olivolja och vänd runt. Håll varmt under lock.

Hetta upp en liten panna med olivolja. Fräs räkorna på mycket hög värme i 30 sekunder.

Servera sedan omedelbart. Pastaskruvar med morötter, den välkokta tomatsåsen med vitt vin och lufttorkad korv och toppa med de cayennefrästa räkorna. Garnera gärna med några blad basilika.

Buon appetito paisan! Nu ses vi på min bokblogg vänner! 🙂

Du kanske också gillar

  1. Coquina

    Oj vad denna rätt såg god ut, mums!