Parmesanstekt lax med sparrissås

dsc_00021

Hej på er glada bloggläsare. Gårdagen var väl fantastisk!?! Solen värmer för första gången på länge. Jag tog på mig en jacka och satte mig på akterdäck med en kopp kaffe och senaste numret av Illustrerad Vetenskap. Med solen i ansiktet kändes den onsdagen inte alls illa kan jag meddela. 🙂

Eftersom kvällen sedan var ett kokboksrace så kommer här ett av mina favorittips från bloggen. Testa!

Parmesanstekt lax med tomatsallad & sparrissås

2 portioner

1 bit laxfilé skinn- och benfri ca 400g
1 citron
1 bit parmesan
Rosépeppar
Romansallad
3 tomater
1 avocado
Sockerärtor
1 knippe grön sparris
1 dl vispgrädde
100 g chévre
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Hubert Beck Gewurztraminer (nr 4592)
I kockens öra: Bruce Springsteen – I’ll work for your love

Börja med att pressa halva citronen och mal rikligt med rosépeppar över laxbiten. Låt dra i 20 minuter.

Sätt ugnen på 75°C. Softa med en mjuk och fin Alsace och en makalöst bra låt av chefen… 😉

Ta fram laxen och torka av den lätt med lite papper. Salta runt om och riv över rikligt med parmesan. Platta försiktigt fast osten runt om laxen.

Hetta upp lite smör i en stekpana och halstra fisken hastigt på hög värme. Lägg sedan över filén i en ugssäker form och baka klart den i ugnen till en innertemperatur på ca 57-63°C. Då blir den perfekt.

Koka upp välsaltat vatten och förväll sockerärtorna i 30 sek. Häll inte bort vattnet.

Bryt av och släng bort den nedersta biten på sparrisen. Koka sparrisen i 2-3 minuter. Spara återigen kokvattnet, men lyft ur sparrisen. Lägg undan fyra fina sparrisar till servering. Restan skärs ner i mindre bitar och mixas med 1 dl av kokvattnet. Vänd även ner grädde och chévre och mixa såsen slät. Värm försiktigt upp den i en kastrull och smaka av med salt, nymald svartpeppar & citron.

Blanda försiktigt salladen, tomaterna, avocadon och strimlade sockerärtor och pressa över lite citron, ringla över lite olivolja samt krydda med salt och nymald svartpeppar.

Skär laxen i portionsbitar och servera med den vackra såsen, tomatsalladen och kanske en bit bröd. Framförallt, njut!! 😀

//F

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Hej! Detta recept känns som det kom från en skänk från ovan. Tog i morse fram havsöring för att göra fiskmiddag till kvällen och så kollar jag in din blogg och får receptet, lovely och TACK:) Oftast gör jag lite samma fiskrecept, enkelt i vardagen då det är massor av jobb och inte alltid så mkt tid till att göra maten men fisk är ju så vansinningt gott men roligt att få variera.Så kram på dig och ha en bra dag, ”du gjorde” iaf min dag lite enklare:)

  2. Ingrid

    Hej! Detta recept känns som det kom från en skänk från ovan. Tog i morse fram havsöring för att göra fiskmiddag till kvällen och så kollar jag in din blogg och får receptet, lovely och TACK:) Oftast gör jag lite samma fiskrecept, enkelt i vardagen då det är massor av jobb och inte alltid så mkt tid till att göra maten men fisk är ju så vansinningt gott men roligt att få variera.Så kram på dig och ha en bra dag, ”du gjorde” iaf min dag lite enklare:)

  3. Ingrid

    Hej! Detta recept känns som det kom från en skänk från ovan. Tog i morse fram havsöring för att göra fiskmiddag till kvällen och så kollar jag in din blogg och får receptet, lovely och TACK:) Oftast gör jag lite samma fiskrecept, enkelt i vardagen då det är massor av jobb och inte alltid så mkt tid till att göra maten men fisk är ju så vansinningt gott men roligt att få variera.Så kram på dig och ha en bra dag, ”du gjorde” iaf min dag lite enklare:)

  4. millan

    God förmiddá Frederik!
    Jag bara säger STRÅLANDE :-)!!!
    Måste göra denna rätt i helgen……älskar lax och Omega-3 😉
    Ha en bra dag, mästerkocken!!

    ps.När komer din kokbok ut!?
    Ciao!

  5. millan

    God förmiddá Frederik!
    Jag bara säger STRÅLANDE :-)!!!
    Måste göra denna rätt i helgen……älskar lax och Omega-3 😉
    Ha en bra dag, mästerkocken!!

    ps.När komer din kokbok ut!?
    Ciao!

  6. millan

    God förmiddá Frederik!
    Jag bara säger STRÅLANDE :-)!!!
    Måste göra denna rätt i helgen……älskar lax och Omega-3 😉
    Ha en bra dag, mästerkocken!!

    ps.När komer din kokbok ut!?
    Ciao!

  7. frederik

    Hej på er,
    Ja detta recept är en riktig höjdare! Boken kommer den 15e Maj, ge och ta några dagar. Jag kommer att meddela tydligt när det närmar sig. 🙂
    Sköt om er!
    //Frederik

  8. frederik

    Hej på er,
    Ja detta recept är en riktig höjdare! Boken kommer den 15e Maj, ge och ta några dagar. Jag kommer att meddela tydligt när det närmar sig. 🙂
    Sköt om er!
    //Frederik

  9. frederik

    Hej på er,
    Ja detta recept är en riktig höjdare! Boken kommer den 15e Maj, ge och ta några dagar. Jag kommer att meddela tydligt när det närmar sig. 🙂
    Sköt om er!
    //Frederik

  10. Kalasgott

    Åh gud vilken middag! Låter helt underbart gott och att döma av bilden så var det säkerligen det!! Mums!

  11. Kalasgott

    Åh gud vilken middag! Låter helt underbart gott och att döma av bilden så var det säkerligen det!! Mums!

  12. Kalasgott

    Åh gud vilken middag! Låter helt underbart gott och att döma av bilden så var det säkerligen det!! Mums!