Öltest & Kroppkakor med rårörda lingon

Kroppkakor med rårörda lingon

Helgen är förbi. Vi har haft en riktigt skön helg. En långpromenad genom stan, lite shopping och några riktigt goda pilsner.

I fredags köpte jag upp mig på lite spännande öl som noga avnjutits under helgen. Här kommer mina ödmjuka åsikter… 😉

Estrella 11514 – Ett smaklöst, billigt, spanskt öl som inte gillas av mig.
Bedarö Bitter 1410 – Tvärtemot Estrella, väldigt smakrik, med stor beska. Mycket gott!
Baron Trenck 11455 – Det godaste ölet här. Citrus och beska i perfekt kombination.
Singha
1428 – En riktigt god lager. Serveras isande kall en sommardag.
Erdinger 1505 – Största besvikelsen. Smaklös weissbier. Inte kul.
Zeunerts Höga Kusten 1480 – En gammal favorit för mig. Riktigt fint öl med stor fyllighet. Servers med fördel till Kroppkakorna nedan. Testa!

Här kommer en suverän måndagsmiddag.

Kroppkakor med rårörda lingon och skirat smör

4 portioner

700 g mjölig potatis
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
300 g rimmat fläsk
300 g falukorv av högsta kvalitet
1 gul lök
1 tsk krossad kryddpeppar
1 nypa salt
200 g frysta lingon
1 dl socker
Smör till servering

Rör ihop lingon och socker i ca 5-6 minuter. Låt stå i rumstemperatur tills servering.

Prova alltså en Zeunerts Höga Kusten eller kanske Baron Trenck. Ladda hem från, iTunes så klart, Elvis Presley Live – Polk Sallad Annie. Galet grym låt!

Koka upp lättsaltat vatten. Skala och koka potatisarna. Låt svalna några minuter. Pressa dem i en bunke.

Rör ner vetemjöl och potatismjöl. Vänd ner äggulorna och en nypa salt. Knåda till smidig deg.

Skär falukorv och fläsk i små, små bitar. Hacka löcken fint. Blanda samman kirv, flösk, lök och nystött kryddpeppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Bryn gyllene. Låt vila.

Rulla ut degen till en lång rulle och skär 2 cm tjocka skivor. Ta en skiva, gör en liten grop med tummen, lägg i korvfyllningen och tryck ihop degn runt om. Forma bollar.

Gör klart alla kroppkakor, men spara ca 1/3 av korvfyllningen till servering.

Hetta upp en rejäl klick smör i en kastrull utan att bränna det. Ställ åt sidan och låt svalna något. Smöret delar sig nu. Den klara delen skall användas och den grumliga häller vi ut.

Koka kroppkakorna försiktigt tills de flyter upp till ytan. Lyft med hålslev och servera direkt med skirat smör och de rårörda lingonen.

Tack Inga för matlagningslektionen i Skellefteå! 🙂

/FZ

Du kanske också gillar

  1. Anna

    åh kroppkakor är sååå gott 🙂 men det verkar så himla omständigt och svårt att göra. Får väl ta det någon gång när gott om tid finns.

  2. frederik

    Hej Anna,
    Det är faktistkt inte så omständigt. Det flyter på ganska snabbt och är inte alls svårt. Prova och meddela gärna hur det gick! 🙂
    //F