Oktoberfest – Bretzeln

Hej på er Bengan, Finnen, Krattan & Lauben. Hej alla andra också förstås… 🙂

Idag kommer här ett litet smakprov på vad som skall komma i morgon. Visst, det är en klassisk herrmiddag på gång hemma i Villa Royale. Eftersom jag skulle haft festen i oktober men råkade få en dotter i den vevan så sköts min fest upp och nu är det till sist OKTOBERFEST hemma i Svinninge, hahah!

Jag hade inte tänkt att snacka för mycket om vad som serveras, men dessa Bretzeln ska man alltid äta till en Hofbreu Bier och här kommer receptet för er andra tokar som vill ha oktoberfest i februari. 🙂 Jag vet inte vart jag fann receptet men det står källa: Bo-Ingvar Jönsson, Uppladdat av MrsC. Låt all heder gå ut till dessa människor!

25 g jäst
3,5 dl fingerljummet vatten
2 msk farinsocker
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
Kokning:
1 l vatten
3 msk bikarbonat
Pensling:
2 msk smält smör
1 msk flingsalt

Smula jästen i en skål. Lös upp den i vattnet. Vänd ner socker salt och 8 dl mjöl. Arbeta till en smidig deg som släpper bunken lätt.

Jäs under bakduk i 60 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 delar och rulla dessa delar till 40 centimeter långa, tunna längder. Vik ihop längderna till fina kringlor.

Koka upp vatten och bikarbonat under omrörning.

Koka kringlorna, en i taget, i cirka 30 sekunder. Lyft ur dem och låt dem med en hålslev och låt dem jäsa vidare på en bakplåtspappersbeklädd plåt i 15 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda era bretzels i cirka 8 – 10 minuter. Pensla dem med smält smör och strö över lite flingsalt. Det behövs inte mycket salt, tänk på det!

Glädje, glädje, eller det kanske passar bättre att säga; EIN PROSIT!

//F

 

Du kanske också gillar

  1. Anna

    nejmen, vad ser jag 🙂 var i bodensjön för ett par år sedan och blev tokförälskad i dessa, har sedan dess letat som en galning på internet och överallt efter ett förståeligt recept. Och så kommer det här 🙂 hmm, får nog baka Bretzel i helgen, TACK.

  2. lyxlagat

    Hej Anna, glädje! Ge det ett test. Jag gjorde två vändor och tyckte de blev ok, men jag har inte ätit ”äkta” bretzeln så jag har inget att jämföra med. Det var inte lätt att hitta ett recept som gick att förstå eftersom mina tyska vänner gav mig massa underliga tips. Meddela gärna hur de blev, jämfört med dina tidigare erfarenheter! 🙂
    Må gott!
    //Frederik

  3. Anna

    Lika gott som äkta bodenbakade bretzels är nog svårt att få dom men jag ska göra ett gott försök 🙂 återkommer med betyg 🙂