Julköttbullar

Vi har för vana att dela upp julbordet under december månad för att verkligen få njuta av alla de olika delarna. Problemet med ett julbord är enligt mig att egentligen varje godsak borde få vara huvudperson. Jag är alltid proppmätt efter första tallriken sill och då vill jag ju börja med alla fina laxar innan man går över på köttbullar, korvar, skinka osv. Just därför är det så bra att laga upp dessa rätter, en i taget, under december så att man verkligen får avnjuta varje enskild läckerbit i all sin prakt! Livets enigma har en lösning! Haha! 🙂

Här är det dags för köttbullarna. Jag väljer att servera dem med en Sauce Espagnole, alltså brunsås. Givetvis skall det serveras mjölig potatis och brysselkål till köttbullarna. Rårörda lingon med smak av kanel förhöjer verkligen julkänslan och den mycket välsmakande snabbinlagda gurkan blir pricken över i:et. Stor livskvalitet, ruskigt bra smaker i kombination. Njut vänner, njuuut!

I kockens glas: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (11365)
I kockens öra: Elvis Presley – Santa Bring My Baby Back To Me

Men lägg av så bra låten är, löjligt bra sväng! Dessutom tillsammans med en av mina absoluta favoriter och klassiker vid jultid, Jacobsen får ihop en otroligt fin julale i sin fina flaska. Ett glas av denna godhet sitter perfekt både för kocken och för matgästerna. Glädje!

julköttbullar, köttbullar, lingon, kanel, brunsås, sauce espagnole, inlagd gurka, snabbinlagd gurka, 1-2-3-lag, inläggningsgurka, julmat, julbordet, julbord, klassisk julmat, frederik zäll, lyxlagat

JULKÖTTBULLAR MED SAUCE ESPAGNOLE
Lingon, brysselkål & mosig potatis

4 portioner

600 g nötfärs
1,5 dl grädde
½ riven gul lök
¾ dl ströbröd
1 ägg
1 krm mald kryddpeppar
Salt & svartpeppar
5 dl lingon
3 dl strösocker
mald kanel & en hel kanelstång
2 msk 12% ättika + 3 msk socker + 4 msk vatten
1 gurka
Sauce Espagnole:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1/2 dl grädde
Stekskyn från köttbullarna
Eventuellt lite gelé
Serveras med mjölig potatis & brysselkål

Lingon: Rårör lingonen med sockret tills det slutar knastra. Smaka av med mald kanel. När ni är nöjda, lägg ner den hela kanelstången, mest för syns skull.

Snabbinlagd gurka: Hyvla gurkan med en osthyvel och lägg skivorna i en bunke. Blanda ättika, socker och vatten och häll över gurkan. Låt dra i kylskåp i minst 30 minuter. Vänd runt då och då.

Potatis & brysselkål: Skala och koka potatisarna helt klara. De ska vara lätt mosiga. Ansa och koka brysselkålen mjuka. Det tar cirka 5-7 minuter. Om ni vill och har tid så är det grymt gott att smörsteka brysselkålen hastigt efter kokning. Salta, peppra och ringla över lite honung i stekpannan. Grattis till den idén! 🙂

Köttbullarna:
Vispa ned ströbrödet med grädden och låt svälla i 5 minuter. Blanda färsen med riven lök, ströbrödet & grädden, ägget, kryddpeppar, salt och svartpeppar. Forma en liten boll och provstek i smör. Smaka av. Rulla köttbullar och stek i omgångar i cirka 5 – 10 minuter, beroende på storlek.

Sauce Espagnole: (Alltså brunsås) Bryn smöret i en kastrull, tag den från värmen och vispa sedan ned mjölet. Vispa ned vatten, fond och steksky. Koka ihop såsen i tre-fyra minuter och häll sedan i grädde och soja. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite gelé.

Servera allt det magiskt ljuvliga, gärna med en liten klick gelé. Sann juleglädje på ett fat!

Du kanske också gillar

  1. Gülay

    Frederik jag vill tacka dig för att du delar med dig dina julrecept med din touch. Du är en av de få bloggare som gör det. Sedan får du ett stort PLUS för att du alltid när du har tid svarar dina läsare.

  2. Frederik Zäll

    Härligt att höra! Ett extra plus idag då för detta snabba svar..? Haha! 🙂 Tack Gülay, det värmer. Jag jobbar på att dels hålla bloggen tydligt i min egen stil och samtidigt utveckla den till den bästa tänkbara matbloggen som jag hoppas lockar många fler läsare framöver! Tack och god jul!! 🙂

    //Frederik

  3. Gülay

    Woww det var snabbt-:) God jul till dig med.

  4. Margaretha

    Du är matbloggens egen Zlatan! Underbara recept, härlig musik och god dryck. Ja, du har verkligen fångat hela konceptet.

  5. Frederik Zäll

    Haha, nu spricker jag snart av stolthet! Stort tack, det värmer verkligen! 🙂
    //Frederik