Inkokt vit sparris med rökt lax

förrätt

God tisdag kära vänner,

Jag är åter i staden och åter framför datorn. Hoppas påsken har varit varm, glädjande och god. Precis så har min varit. Vi spenderade npgra dagar upp i Härjedalen med Maries familj och sedan har det varit två goda dagar med mina föräldrar och syster. Mängder av godis, god mat och underbar njutning helt enkelt.

Vi passade även på att fira min mor som fyllt år. Hon själv stod för desserten som var en chokladmousse med amaretto och rostade mandlar, min syster stod för huvudrätten dubbelmarinerad oxfilé med kapris och vitlök och jag stod för förrätten som jag även skrivit om tidigare. En riktig höjdare följer nedan;

Inkokt vit sparris med varmrökt lax och ägg

4 portioner

8 vita sparrisar
lag:
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk socker
2 msk citronsaft

Rödlökssmör:
1 rödlök
50 g smör

2 kokta ägg
200 g varmrökt lax
dill

I kockens glas: Château Bonnet (nr 4151)
I kockens öra: Johnny Cash – While I’ve Got It On My Mind

Vinet är riktigt friskt och ypperligt gott. Avnjuts kylt till ca 8°C. Musiken njuts bäst på hög volym i köket under tiden maten lagas. Glädje!

Ansa och skala sparrisen. Koka upp sparrislagen, lägg ner sparrisen och koka ca 3 min. Låt sparrisen kallna i lagen och låt stå i kyl minst 4 tim eller över natten.

Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme i smör utan att den tar färg.
Skala och riv äggen grovt på ett rivjärn.

Ta upp sparrisen ur lagen och dela den på längden. Dela laxen i mindre bitar. Fördela sparris, lax och lök på tallrikar. Garnera med dill och rivet ägg.

Du kanske också gillar

  1. My©

    Tja,

    Följer din blog med spänning! Du är ju seriös!

    Eftersom du verkar vara en skön snubbe med humor måste du kolla den här matbloggen: http://kockmaster.blogspot.com/

    Jag tror att bloggen bevisar att alla kan laga mat! Och jag skojar inte! (Även om han gör det en hel del…)

    God fortsättning!

    /My©

  2. Ida

    haha, fisk igen! borde jag pröva…?
    kan du inte tipsa om din godaste köttbit någonsin imorgon?

  3. Ingrid

    Härligt med fisk igen:) Trots en del lax i påskhelgen så finns det plats för fler recept. Tack åter igen o välkommen åter till bloggen. Ser framemot nya o härliga recept med eller utan fisk:)

  4. Ingrid

    Härligt med fisk igen:) Trots en del lax i påskhelgen så finns det plats för fler recept. Tack åter igen o välkommen åter till bloggen. Ser framemot nya o härliga recept med eller utan fisk:)

  5. frederik

    Hej My, Givet ska jag kika in bloggen. Hoppas livet leker!

    Ida, måtte du bli glad nu när jag skrivit ett inlägg efter ditt önskemål! 😀

    Tack för mottagandet och dina glada kommentarer Ingrid. Det värmer som vanligt.

    Sköt om er vänner!
    Frederik

  6. frederik

    Hej My, Givet ska jag kika in bloggen. Hoppas livet leker!

    Ida, måtte du bli glad nu när jag skrivit ett inlägg efter ditt önskemål! 😀

    Tack för mottagandet och dina glada kommentarer Ingrid. Det värmer som vanligt.

    Sköt om er vänner!
    Frederik