Hamburgare med rökt sidfläsk

Ankarsrum Assistent Köttkvarn

Då var det alltså dags för köttkvarnen tillhörande min kära assistent att jobba igen! 🙂

Till hamburgarna använder jag cirka 1 kg högrev & cirka 125 gram rökt sidfläsk. Skär köttet i bitar tillräckligt små för att passa i köttkvarnens matningsrör. Därefter är det bara att lägga upp det hela på matningsbordet och varsamt och långsamt låt det malas i er maskin. Se till att alla delar är väl rengjorda innan ni kör igång.

Jag kör maskinen med en mellanstor hålskiva så att färsen får en hyfsat grov känsla. Det gör att hamburgarna får en köttigare smak och framförallt konsistens.

När färsen är mald så är det smart att köra igenom en skalad skuren gul lök i kvarnen. Det gör att det blir mycket lättare att rengöra den sedan.

Krydda upp färsen lätt med salt, svartpeppar, en nypa cayennepeppar och lite, lite bbq-sås. Kom ihåg att smaka av smeten. Provstek en liten klick och smaka av…

Nu är det dags att ta med matlagningen utomhus och då kanske även det är tid för en kall pils och lite finfin musica..?

I kockens glas: Sierra Nevada Pale Ale (1525)
I kockens öra: Johnny Cash – I’ve Been Everywhere

Grymt välsmakande ale som sitter som en smäck tillsammans med dofterna från grillen och fräsande ljudet från hamburgarna kommer att kompas riktigt fint av Mr Cash och låten med grymt rolig text. Glädjeliv alltså… 🙂

Hamburgare weber Q

För att få finfina hamburgare så använder jag en stansring, det vill säga en metallform som jag oljar in så att jag enkelt kan lyfta bort den efter att jag format mina hamburgare. Denna sats på strax över 1 kg ger ungefär 8-9 ganska stora hamburgare. Täck över dem med plastfilm och låt dem dra i kylskåpet i minst 1 timme. Då sätter sig färs och form bra, vilket gör det lättare vid grillning. Gör man inte detta så är det lite större risk för att burgarna går sönder vid grillningen.

Se till att grillgallret är rengjort. Olja in det och torka det helt rent med en trasa. Tänd grillen och låt den bli riktigt het. Pensla hamburgarna med lite, lite, lite olja och lägg dem sedan på direkt värme, det vill säga direkt ovanför värmekällan. Se till att de får fin färg och grillas nästan halvvägs igenom. (Detta kan man enkelt se på sidan av hamburgarna. Man ser alltså ganska bra hur långt upp på kanten tillagningsprocessen nått.) Vänd därefter burgarna med en stekspade och grilla dem klara även på den andra sidan.

Lyft av era finfina hamburgare och låt dem vila i folie tills gästerna satt sig runt bordet och gör sig redo för att hugga in. Sallad, tomat, rödlök, coleslaw, bbq-sauce, ja… Vad helst ni än vill ha på er burgare – det är bara att köra loss! Glad trosdag!

Lyxlagat Hamburgare med rökt sidfläsk

Du kanske också gillar