Grymt god karamellglass

God måndag,m god måndag. Idag skall jag inte till stora staden för en finfin arbetsdag. Jag hoppas på m,ånga fynd då shopping i den kulinariska världen är ett av dagens huvudtema. 🙂

Nu när allt ser ut som glass utomhus (enligt min kära son Elvis) så tänkte jag att jag kanske kunde tipsa om en riktigt fin karamellglass som kan göras utan problem även om man inte har en glassmaskin. Receptet skapade jag till boken Lyxlagat Sött & Gott som jag skrev tillsammans med Daniel Roos.

Karamellglass eller Glace Caramel som jag valt att kalla det för att det ska låta mycket mer imponerande är ju overkligt magiskt fantastiskt gott. Oavsett om den är hemmagjord eller köpt i butik. Jag har ännu inte plats för en glassmaskin ombord på skutan där vi bor så receptet är gjort för oss stackare utan denna glädjens mackapär. Gott blir det hur som helst!

Glace Caramel

4 portioner

80 g strösocker
1 dl grädde
3 stora äggulor
4 dl mjölk
1 vaniljstång
I konditorns glas: Auchentoshan 12 Years (nr 412)
I konditorns öra: Monica Zetterlund – Trubbel 

Till att börja med ska vi göra karamellen. Häll cirka 50 g strösocker i en tjockbottnad kastrull och hetta upp det tills det löses upp och börjar karamelliseras. Se till att allt socker färgas jämt.

Ta bort kastrullen från värmen och rör mycket försiktigt ned grädden. Det stänker och sprätter en del så använd en grytvante. Fortsätt vispa tills sockret smälter samman med grädden.

Vispa äggulorna med resten av sockret tills det blir en riktigt fluffig smet.

Häll mjölken i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i mjölken och koka upp det hela mycket varsamt. Sila ned mjölken i karamellgrädden. Se till att det blandas helt under omrörning.

Vänd ned de vispade äggulorna. Låt smeten värmas sakta utan att det kokar och rör konstant med en träslev tills konsistensen är så tjock att den fastnar lätt på baksidan av sleven.

Häll över smeten i en form och ställ den i ett iskallt vattenbad för att snabbt kylas ned. Ställ glassen i frysen, vänd kraftfullt runt var 30 minut i några timmar för att sedan låta den stå över natten täckt med plastfilm.

Det största problemet med denna glass är att man måste äta lite av den varje gång man rör om eftersom den är så otroligt god. Risk finns alltså att det inte blir något kvar till gästerna…

Du kanske också gillar

  1. denise

    kan man använda vaniljpulver istället för vaniljstång?

  2. lyxlagat

    Hej Denise,
    Ja, äkta vanilj går bra i pulverform. Dock är det bäst & mysigast med vaniljstång. 🙂
    Håll dig borta från vanillin bara…
    Må gött!
    //F