Grillad tonfisk med tomatsallad

Tonnato con pomodoro

Här har vi ett fint recept från min bok Lyxlagat på grillen. Kolla även in absintens kändaste ansikten på bokbloggen! 🙂

Tonfisk är ju en alldeles underbar fisk. Köttet är rött och rejält och är helt sagolikt att grilla. I denna rätt har jag valt att inte krydda filén med annat än lite havssalt och svartpeppar just för att bibehålla den otroliga smak som redan finns i köttet. Lite marinerade tomater till och livet är en fest.

Tonnato con Pomodoro

4 portioner

4 vackra filéer tonfisk à 150 g
Färsk Linguini till de fyra lyckliga gästerna
1 dl solroskärnor
1 citron
1 gul lök
Blandade tomater
Olivolja
Rödvinsvinäger
Grovt havssalt & nymalen svartpeppar
I kockens glas: Montepulciano d’Abruzzo  (nr 2337) – Italien
I kockens öra: Johnny Cash – Guess Things Happen That Way

Här har vi otroligt bra låt. I originalversionen sjunger Mr Cash själv, men den finns även med Johnny Cash & José Feliciano. Den finns på YouTube och är verkligen värd att se. Till kocken serverar jag idag ett enkelt och jordigt, men ack så gott Italienskt vin. Billigt njutning kära vänner. 750 milliliter för 56 riksdaler i saftörskiosken i skrivande stund.

Tänd grillen och sippa lite vin. Det är ju ingenting i denna matlagning som tar tid, så därför tycker jag vi kan riktigt god tid på oss vid grillen. Det är bra om ni har koll på grillen, så sitt gärna ned med ett glas i handen och vila några minuter. Ingen brådska här inte.

Ta fram en stekpanna och ställ den på grillen. Rosta solroskärnorna i torr, het panna tills de fått fin färg och börjar dofta lite nöt. Häll över dem i en skål och ställ i skydd från måsar och gäster som gärna tuggar i sig godiset när du vänder ryggen till.

Skär tomaterna i stora bitar. Skala och skiva löken fint och vänd ned skivorna med tomaterna. Häll på rikligt med vinäger och olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Låt stå svalt tills servering.

Koka upp saltat vatten till pastan. Ringla lite olja över fiskfiléerna och strö sedan över havssalt och svartpeppar. Lägg filéerna på den heta grillen och låt dem ligga i någon minut på varje sida. Det är viktigt att inte genomsteka tonfisken då den lätt blir torr. En kraftigt röd kärna i mitten önskas.

Kasta hastigt ned pastan i det kokande vattnet och lyft ur den igen efter bara en minut eller två. Längre tid än så behövs inte då vi använder färsk pasta.

Sedan är det dags att lägga upp. Tonfisk, tomat- och löksallad, färsk pasta och de rostade solroskärnorna. Pressa över rikligt med citron och ringla över lite olivolja. Så ja. Galet gott!

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Vilket härligt recept, du levererar som vanligt-TACK:) Har dock en lite fråga som om du har tid kanske kan ge synpunkter på, det gäller tonfisken. Jag är själv sportfiskare och tar bara upp fisk på spö och tar så vi klarar oss själva året om(pimplar på vintern). Gott och nyttigt men min fråga är att har alltid hört att tonfisk är en fisk vi ska ”nästan-låta bli-att -äta” då den är ”hotad”, är det så ff eller är det en ”skröna” som finns kvar? Hur ställer du dig till detta? Hör så mkt olika och hinner inte alltid läsa allt. Vore roligt höra dina tankar om du vill, har tid och lust. Håller dock med att det är en av de godare fiskarna att äta:) Må gott och tack än en gång för receptet som kanske byts ut till en annan fisk som vi har i frysen. Vi kan inte spöfånga/pimpla upp tonfisk, haha:)

  2. frederik

    Hej Ingrid, Mitt tips som jag själv försöker följa är att hela tiden ha koll på Världnatursfondens lista över fiskarterna vi bör- eller inte bör förtära. Listan finner man här>>
    Som man ser på listan så finns det en tonfisk som går under namnet Albacor som är grönlistad, en som heter Skipjack som är gullistad och så finns det blå- och gulfenad tonfisk som är rödmarkerad och alltså ej ska köpas eller förtäras.
    Har man koll på listan så gör man vad man kan för att vara respektfull mot goda Moder jord. 🙂
    //Frederik

  3. Ingrid

    Tacksam för att du tog dig tid att svara:) Den listan ska jag skriva ut och spara o sen gäller det väl att regelbundet gå in och titta då det kan förändras. Tack för det du skrev om just tonfisken, jag gillar nämligen fisken, då vet jag vad man kan köpa om andan faller på(köper dock sällan fisk då vi alltid har, för det mesta iaf, men fiskar vi inte kan få kan ju vara roligt att variera med). Ha det gott och önskar dig trevlig helg lite tidigare, ska till Sthm för uppvakning vid universitetet så det blir en förhoppningsvis solig helg i ”stor-stan”:)

  4. Ingrid

    Inte uppvakning, hahaha, utan uppvaktning förstås:)