Gott Nytt År

Gott nytt år på er gott folk!

Här kommer recepten ytterligare en gång men med bilder på härligheterna. Maten var fantastiskt god vill jag lova. God fortsättning.

AVOKADOKRUSTADER MED RÄKOR OCH PEPPARROT

4 portioner

1 avokado
1/2 dl Arla Köket crème fraiche
1 tsk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar
16 räkor
2 msk riven färsk pepparrot
dill till garnering
nymalen svartpeppar
16 små krustader

Skala och kärna ur avokadon. Mosa fruktköttet med crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna. Fördela avokadokräm och räkor i krustaderna. Toppa med pepparrot och dill. Strö över nymalen svartpeppar.

VIT SPARRIS MED VARMRÖKT LAX OCH RÖDLÖKSSMÖR

4 portioner

8 vita sparrisar
lag:
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk socker
2 msk citronsaft

Rödlökssmör:
1 rödlök
50 g smör

2 kokta ägg
200 g varmrökt lax
dill

Ansa och skala sparrisen. Koka upp sparrislagen, lägg ner sparrisen och koka ca 3 min. Låt sparrisen kallna i lagen och låt stå i kyl minst 4 tim eller över natten.
Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme i smör utan att den tar färg.
Skala och riv äggen grovt på ett rivjärn.
Ta upp sparrisen ur lagen och dela den på längden. Dela laxen i mindre bitar. Fördela sparris, lax och lök på tallrikar. Garnera med dill och rivet ägg.

PEPPARSTEKT OXFILÉ MED GLASERADE BETOR KRISPIG OSTRONSKIVLING OCH VISPAT ÖRTSMÖR

4 portioner

4 skivor oxfilé, ca 600 g
1 msk rosépeppar
1 msk torkad grönpeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk smör

Glaserade betor:
400 g polkabeta
400 g gulbeta
1 msk smör
1 msk honung
1 msk färskpressad citronsaft
4 msk strimlad persilja

Krispig ostronskivling:
200 g ostronskivling
2 msk smör
salt och svartpeppar

Vispat örtsmör:
100 g smör
1 dl hackade örter t ex persilja, dragon, gräslök
1 msk dijonsenap

Krossa rosépeppar och grönpeppar i en mortel. Gnid in köttet med kryddor och salt. Stek köttet 2-3 min per sida i olja och smör i en stekpanna. Låt vila 5 min innan servering.

Glaserade betor:
Koka betorna i vatten tills de är mjuka, 30-45 min. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalen. Skär dem i olika stora bitar eller klyftor. Blanda smör, honung och citron i en panna och värm betorna i blandningen. Vänd ner persiljan.

Rensa och riv svampen i bitar. Stek den knaprig i smör i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.

Vispa smöret luftigt och blanda med örter och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
Servera oxfilén med betor, svamp och örtsmör.

Som ni ser så lade jag även till lite blancherad sparris. Gott gott!!

En lite väl kladdig bild, men ett barnsligt gott resultat! 🙂

RABARBER & JORDGUBBSKOMPOTT MED VIT CHOKLADSÅS

4 portioner

200 g rabarber
200 g jordgubbar
3 msk råsocker
1 tsk finstrimlad mynta
100 g vit choklad
1/2 dl mjölk
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 dl Arla Köket crème fraiche

Skala rabarbern och skär den i 1 cm tjocka skivor. Strö över råsocker och rör om tillsammans med myntan. Låt marinera minst 15 minuter. Ansa och skär jordgubbarna i klyftor och blanda med rabarbern.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Koka upp mjölk och kardemummakärnor. Sila den varma mjölken och blanda med chokladen. Rör ner crème fraiche till en jämn smet och låt kallna.

Ringla den kalla crèmen över jordgubbar och rabarber vid servering.

Om man vill ha rabarbern lite mjukare och inte så syrlig kan man koka den ca 1 min och snabbt kyla i kallt vatten innan marinering.

Och till min hjälp i köket hade jag underbara Julian som vispade precis allt som skulle serveras… 😀

//F

Du kanske också gillar

  1. Anders

    Hej Frederik! Det ser riktigt gott ut och jag funderar faktiskt att prova dina recept redan imorgon. Som alltid ger du bra inspiration och dessutom ser det godare ut på dina bilder än ”proffsbilder” från kokböcker. 🙂 Gott nytt år!

  2. Anders

    Hej Frederik! Det ser riktigt gott ut och jag funderar faktiskt att prova dina recept redan imorgon. Som alltid ger du bra inspiration och dessutom ser det godare ut på dina bilder än ”proffsbilder” från kokböcker. 🙂 Gott nytt år!

  3. frederik

    Tjena Andres,
    Tack för din kommentar. Hoppas det går bra med lagandet. Det var riktigt, riktigt uppskattad mat hos oss så det kommer bli super även för er del. 🙂
    Må väl!
    //F

  4. frederik

    Tjena Andres,
    Tack för din kommentar. Hoppas det går bra med lagandet. Det var riktigt, riktigt uppskattad mat hos oss så det kommer bli super även för er del. 🙂
    Må väl!
    //F

  5. Anna

    som vanligt ser det mycket gott ut och du lägger upp så fina bilder på maten 🙂 man blir ju jättesugen. har faktiskt två avokados över sen nyår så jag ska nog ge mig på krustaderna redan ikväll. Alltid lika trevligt att besöka din matblogg även om jag är dåligt på att kommentera. Hoppas du fortsätter i samma stil även detta år. God fortsättning på det nya (mat) året 🙂

  6. Anna

    som vanligt ser det mycket gott ut och du lägger upp så fina bilder på maten 🙂 man blir ju jättesugen. har faktiskt två avokados över sen nyår så jag ska nog ge mig på krustaderna redan ikväll. Alltid lika trevligt att besöka din matblogg även om jag är dåligt på att kommentera. Hoppas du fortsätter i samma stil även detta år. God fortsättning på det nya (mat) året 🙂

  7. frederik

    Hej Anna,
    Krustaderna blev grymt bra. Hoppas du gillar dem. Jag lovar att forstätta i samma stil under 2009 och jag hoppas se dig här ofta. 😀
    Gott nytt!
    //F

  8. frederik

    Hej Anna,
    Krustaderna blev grymt bra. Hoppas du gillar dem. Jag lovar att forstätta i samma stil under 2009 och jag hoppas se dig här ofta. 😀
    Gott nytt!
    //F

  9. Fira nyåret med klass! | Lyxlagat

    […] På begäran så länkar jag här till en nyårsmeny jag serverade ett tidigare år. Hela menyn är sagolikt god, dock tycker jag att bilderna och […]