Fudge & brännevin

Hej gott folk,

Igår var det julpyssel som stod på schemat. In med granen och klä den finfin. Julöl för hela slanten och en massa godistillverkning.

20121219-104519.jpg

Det blev bland annat Fudge med krossad dajm. Riktigt sött och gott. Tydliga smaker av knäck, men med den underbart gräddiga och mjuka konsistensen av fudge.

5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
2 dubbel dajm
2 tsk vaniljsocker

Koka ihop socker, mjölk, grädde och sirap på försiktig värme under konstant rörande. När det kokat upp och sockret lösts upp, sluta röra och låt fudgen sjuda långsamt upp till 115 grader celsius. Detta tar tid. Säkerligen 40 minuter, ha tålamod och låt det inte koka över!

Låt sedan fudgen svalna i 10 minuter i kastrullen. Rör sedan ner smulad/krossad dajm och vaniljsocker med en träslev. Veva runt till smeten mattnar en aning och blir trögflytande.

Häll upp i bakplåtspappersbeklädd form, typ en form för limpa eller dylikt. Låt smeten svalna i rumstemperatur. Skär i tärningar och förvara i tät burk.

Gott!!!

En annan godsak kom och knackade på dörren i går kväll, nämligen kära Pluras nya akvavit. Just nu är jag på väg till studion så jag har svårt att länka, men gå in på systembolaget.se och sök efter ”Pluras” så bör den dyka upp.

20121219-105504.jpg

Kummin, fänkål & pommerans låter väl mkt passande till julbordet?! Jag tänker sällskapas av Pluras Husman Akvavit på julbordet i alla fall, glädje & skål!

Du kanske också gillar