Crème Brûlée

Brûlée

Idag avgörs Gourand World Cook Book Awards i Paris. Min bok Lyxlagat i Lergryta vann den Svenska uttagningen 2009 i sin kategori vilket gör mig så stolt så jag spricker bara det, men idag avgörs alltså kategorin Best In The World. Håll tummarna! 😀

Om gårdagens picnicbog blir helgens huvudrätt så kommer här en klassisk och säker dessert. Crème Brûlée betyder bränd grädde eftersom den ska brännas av på toppen. Bästa sättet att bränna av er Brûlée är med en Brûléebrännare. Viking Sun har till exempel några varianter…

Vad ska ni då dricka till helgens matlagning om det nu inte är så att ni funnit kockens glas lockande..? På min bok- och dryckesblogg finner ni alltid ett bra dryckestips på torsdagar. Kika gärna vänner!

Crème Brûlée

3 dl grädde
1 dl mjölk
4 msk socker
4 äggulor
1 vaniljstång
I kockens glas: 1/2 Idjit! (nr 11729)
I kockens öra: Duran Duran – View To A Kill

Sätt ugnen på 150°C och ställ in en långpanna med lite vatten i. Brûléerna ska snart bakas i vattenbad.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden och mjölken med vaniljstången och fröna. Ta kastrullen från värmen efter uppkok.

Vispa ihop socker och äggulor i en bunke och sila över den heta gräddmjölken under konstant vispande.

Häll upp smeten i portionsformar och ställ formarna i vattenbadet i ugnen. Bakas av i cirka 40 minuter.

Låt därefter desserterna svalna och vila i kylskåp tills det är dags för glädjen att slinka ner i magen.

Strö över lite råsocker och bränn av med en brännare. Fyllningen ska alltså vara en kall, underbart krämig gräddpudding och locket skall vara ett hårt, nyligen bränt sockerlock som med ett underbart krack! – spricker när dessertskeden knackas förväntansfullt av den sötsugna ätaren. 🙂

Vill man så kan lite passerade hallon vara en god sås att droppa över den söta desserten.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Marie Lithén

    Stolt ska du vara, hur stort som helst!

  2. Alexander

    STORT!
    Åter igen, tack för ett magiskt recept, kommer bli mätt på fredag med bog och Brûlée 🙂

  3. Nebraska Stable

    Hur gick det med nomineringen?

  4. frederik

    Jag vann inte den slutgiltiga tävlingen ”Best in the world 2009”. Matthias Dahlgren från Grand Hotel som hade en bok med i en annan nomineringskategori än min kom på en fantastisk tredjeplats. Stort grattis!
    //Frederik

  5. marie Lithén

    att vinna den svenska uttagningen var storstilat nog, kommer fler chanser är jag säker på nu när du varit där och sniffat, med nått sött kanske?