Ångad kolja med örtkräm

dsc_00091

Här kommer en enkel, men mysig rätt att tillaga. Jag brukar ofta göra så att jag låter fisken ångas ovanpå några andra råvaror som ändå ska tillagas. I detta fall sjuder jag grönsaker i vitt vin och fisken får då fina smaker från just detta…

Ångad kolja med örtkräm

2 portioner

400 g koljafilé
Potatis till er båda
1 fänkål
1 purjolök
2 dl vitt vin
50 g smör
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl hackade färska örter (persilja, gräslök, el dyl)
Dill
Citron
Salt & peppar
I kockens glas: Hoegaarden Witbier (nr 1563)
I kockens öra: Aimee Mann – Save Me

Visst, vitt vin i maten kanske lockar till vitt vin i glaset, men jag tycker det är dags att smaka av alla underbara öl nu. Det är den tiden på året och jag har längtat, längtat. En underbart vacker låt liras idag. Glädje! 🙂

Smält smöret tillsammans med vinet i en kastrull. Ansa och skölj fänkål och purjolök. Skär ner dessa i mindre bitar och låt dem sjuda i det smöriga vinet under lock i 30 minuter.

Skala och koka potatisen.

Skölj och torka av fisken. Krydda den med salt och peppar och lägg den ovanpå grönsakerna när det återstår ca 20 minuter. Toppa fisken med lite finhackad dill och lägg tillbaka locket.

Blanda samman örter och yoghurt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Lyft ur grönsaker och fisk ur vätskan och lägg upp på tallrik, servera med nykokt potatis och örtkräm.

Enkelt, men Lyxlagat!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Hej! Jag blir så glad varje gång jag kollar din blogg för du har alltid så härligt goda recept:) Önskar jag hann prova mer under veckorna men den som spar han/hon har eller hur….. Kan inte tacka nog för detta o extra GLAD blir jag idag då det är fiskrecept, vi älskar fisk, att få göra flugan som bete( ett vackert hantverk), agna, sportfiska upp fisken o sen göra något riktigt gott, det är livet det:) Så TACK ännu en gång för en trevlig matblogg! Ha en bra vecka!

  2. Ingrid

    Hej! Jag blir så glad varje gång jag kollar din blogg för du har alltid så härligt goda recept:) Önskar jag hann prova mer under veckorna men den som spar han/hon har eller hur….. Kan inte tacka nog för detta o extra GLAD blir jag idag då det är fiskrecept, vi älskar fisk, att få göra flugan som bete( ett vackert hantverk), agna, sportfiska upp fisken o sen göra något riktigt gott, det är livet det:) Så TACK ännu en gång för en trevlig matblogg! Ha en bra vecka!

  3. Ida

    bra att du skriver om fisk, som egentligen är äckligt! men, jag brukar gilla dina fina fiskrätter 🙂

  4. Ida

    bra att du skriver om fisk, som egentligen är äckligt! men, jag brukar gilla dina fina fiskrätter 🙂

  5. frederik

    Men Ida! Inte kan du väl skriva att fisk är äckligt… Det är ju som att säga att kött eller grönsaker är äckligt. Det finns ju mängder av olika kött- och grönsakssmaker. Vissa är underbara och vissa gillar man mindre. Detsamma måste väl gälla dig och fisk..? Känner mig som en förtvivlad förälder! Hahaha!! 😀
    Du är hjärtligt välkommen här hur som helst!
    //F

  6. frederik

    Men Ida! Inte kan du väl skriva att fisk är äckligt… Det är ju som att säga att kött eller grönsaker är äckligt. Det finns ju mängder av olika kött- och grönsakssmaker. Vissa är underbara och vissa gillar man mindre. Detsamma måste väl gälla dig och fisk..? Känner mig som en förtvivlad förälder! Hahaha!! 😀
    Du är hjärtligt välkommen här hur som helst!
    //F

  7. Ida

    haha, jag vet. så kan man inte säga. men jag är ändå glad att jag tycker att du verkar göra ganska goda fiskrätter. om du ska rekommendera mig att äta en riktigt god fiskrätt (jag är inte en van fiskätare), vad tycker du?
    ugnsbakad lax? eller kanske denna kolja?
    och sen kan jag lugna dig efteråt att jag ju har smakat! men snart kommer din kokbok, blir det kul 🙂