Wienerschnitzel

 wienerschnitzel, lyxlagat, frederik zäll

Wienerschnitzel med råstekt potatis

4 portioner

4 tjocka skivor kalvinnanlår á 200g
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
Salt & svartpeppar
800 g potatis
2 citroner
Gröna ärtor
Ansjovis
Kapris
En rejäl klick smör till stekning

Börja med att banka ut köttskivorna försiktigt, men bestämt. Man kan använda en kastrull att banka med, men jag föredrar en köttklubba. Banka med den platta sidan av klubban och se till att det inte blir några hål rakt igenom köttbiten. Det brukar vara smidigt att täcka köttbiten med plastfilm innan bankandet börjar. Då klibbar inte köttet fast i klubban. Köttet ska bli riktigt tunt. Cirka 5 mm blir bra.

När alla köttskivorna är utbankade till riktigt stora, tunna schnitzlar ska de dubbelpaneras. Vispa upp två ägg i en skål, strö ut en bra mängd vetemjöl på ett fat och en lika stor mängd ströbröd på ytterligare ett fat. Krydda upp mjölet med några nypor salt och peppar.

Vänd skivorna först i mjölet sedan i ägget och till sist i ströbrödet.

Hetta upp en rejäl klick smör i en stor stekpanna. Skala och tärna de potatisarna och genomstek dem gyllene på medeltemperatur, håll dem varma under tiden schnitzlarna steks i rejält med smör. Eftersom de är så ytterst tunna så behövs ingen lång stektid alls.

Koka ärtor i en minut.

Servera de krispigt stekta schnitzlarna med råstekt potatis, ärtor, ansjovisfiléer, kapris och citronklyftor.

Smaklig spis!

Du kanske också gillar

  1. Mikael

    Besserwisser är som bekant ett tyskt ord som tagit sig in i de flesta språk i västvärlden. Däremot så har kapris och ansjovis aldrig lyckats ta sig fram till en äkta Wiener Schnitzel, det brukar bara vara citronskiva/-klyfta och persiljekvist. Däremot är det ganska vanligt utanför Österrike.

  2. lyxlagat

    Underbar kommentar, haha! Din besserwisser!! 🙂 Har själv som ”tvångstanke” att alltid äta Wiener Schnitzel varje gång jag turnerar i Österrike och visst är det persilja och citron. Varianter på tillbehör dyker dock upp, även i Wien. Knödel har jag fått istället för råstekt potatis och även Spätzle. Ansjovis har jag nog dock aldrig stött på där, men det är ju magiskt gott hur som helst! 🙂 Trevlig helg!
    //Frederik