Vitlöksspäckad kyckling i lergryta

Hej vänner,

Dags för lergrytan igen!!! Har ni köpt jultidningar från påknackande barn så kanske ni sett min nya utgåva av min lergrytebok. Här kommer ett av de nya recepten. Löjligt läckert!

kyckling lergryta, frederik zäll, lyxlagat

Vitlöksspäckad kyckling i vitt vin

4 portioner

1 majskyckling ca 1,2 kg
1 citron
1 hel vitlök
1 litet sött äpple
2 morötter
1 liten gul lök
2 rödlökar
1 knippe bladpersilja
2 tsk soja
1,5 dl vitt vin
2 msk olivolja
½ dl grädde
salt & svartpeppar

Blötlägg grytan i 30 minuter.

Skölj kycklingen ut- och invändigt under kallt rinnande vatten och torka den torr med hushållspapper.

Dela den hela vitlöken i över- och underhalva. Stoppa in halvorna i kycklingen och lägg den i den fuktiga lergrytan. Dela äpple, morot, gul lök och röd lök i stora klyftor och fördela dem i grytan runt kycklingen.

Slå på vinet, pressa över en halv citron och ringla över hälften av olivoljan. Krydda väl med salt och peppar och pensla kycklingen med sojan. Lägg locket på och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C och låt glädjen bakas av i cirka 1 timme och 15 minuter. När det återstår 10 minuter skall resten av oljan ringlas över kycklingen. De återstående minuterna får grytan stå utan lock så att kycklingen får fin färg.

Ta ur kycklingen och håll den varm. Passera skyn och alla godsaker i grytan genom en finmaskig sil i en kastrull och koka sedan upp skyn.  Slå på grädden och låt koka ihop i cirka 10 minuter, Smaka av med salt, peppar och citron.

Servera den goda kycklingen trancherad tillsammans med såsen och ugnsbakad klyftpotatis och en rejäl näve körsbärstomater. Ljuvligt!

Du kanske också gillar

  1. Alexander

    Tyckte helt ärligt detta recept var en stor besvikelse, bara en heads up till er andra.

  2. Frederik Zäll

    Trist att höra. Det är ngt av en klassiker hemma hos oss, älskar denna goding…
    //F

  3. Karin

    Skyn blev väldigt god vi hade i zuchini och paprika istället för äpple och morot. Dock blev kycklingen rå och vitlöken smakade man inte ens av. Tror man ska smörja in hela kycklingen i vitlök, citron soja och olivolja istället.

  4. Hilda

    Lagar ofta detta hemma och den är älskad av både oss vuxna och barnen! Vi brukar dock använda kycklingfiléer istället för hel kyckling. Fantastisk gott och såsen blir super! Enkelt att förbereda allt och sedan bara in i ugnen 🙂

  5. Anna

    Hej, nu har jag läst detta recept tre gånger och hittar inget angivet om vad ska göras med persiljan bland ingredienterna. Vänligen förtydliga, tack.

  6. Frederik Zäll

    Hej, det har ju uppenbarligen fallit bort!! Skär av kvistarna på persiljan och lägg i kycklingen under tillagning, strö sedan finhackade blad över anrättningen vid servering.
    Med vänlig hälsning, Frederik

  7. Cissi

    Älskade receptet, men brukar ofta ändra eller lägga till efter eget tycke & smak, och i detta fallet fyllde jag kycklingen med en röra av:
    Vitlök
    Tomater
    Röd lök
    Fetaost
    Provensalska kryddor (timjan, basilika, rosmarin)
    Olivolja
    Citronsaft
    Pressade vitlöken, skar det andra i bitar & blandade och sen fyllde jag kycklingen med detta..
    Det luktade ljuvligt när jag lyfte på locket och smakade utsökt, du får testa med min fyllning någon gång

  8. Frederik Zäll

    Hej Cissi, Tack för dina tips. Skall provas asap! 🙂
    //F

  9. Peter

    Världsklass, så fantastiskt gott! Gjorde denna på landet där den gamla lergrytan stått undangömd men nu blev det en ny inköpt här hemma likväl! Tack för ett grymt recept.