Italiensk pärla och Pepparstekt oxfilé

dsc_0025

Jag har fått den stora äran att testa detta makalöst goda vin ovan. Lagrein Riserva Taber 2004 (nr 75532)

Visst, det kostar en slant, men det är en riktigt spännande upplevelse för den som verkligen värderar det lilla extra i tillvaron. Den finns att beställa via systembolaget.

Det doftar tungt och kraftfullt. Doften möts sedan av en väldigt vackert balanserad mjuk fyllighet med smaker av kryddig vanilj och skogsbär. Riktigt gott. Jag väljer att servera vinet till en smakrik kötträtt. Här kommer mitt bästa tips;

dsc01152

PEPPARSTEKT OXFILÉ MED GLASERADE BETOR KRISPIG OSTRONSKIVLING OCH VISPAT ÖRTSMÖR

4 portioner

Köttet:
4 skivor oxfilé, ca 600 g
1 msk rosépeppar
1 msk torkad grönpeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk smör
Glaserade betor:

400 g polkabeta
400 g gulbeta
1 msk smör
1 msk honung
1 msk färskpressad citronsaft
4 msk strimlad persilja
Krispig ostronskivling:

200 g ostronskivling
2 msk smör
salt och svartpeppar
Vispat örtsmör:

100 g smör
1 dl hackade örter t ex persilja, dragon, gräslök
1 msk dijonsenap

Köttet:
Krossa rosépeppar och grönpeppar i en mortel. Gnid in köttet med kryddor och salt. Stek köttet 2-3 min per sida i olja och smör i en stekpanna. Låt vila 5 min innan servering.

Glaserade betor:
Koka betorna i vatten tills de är mjuka, 30-45 min. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalen. Skär dem i olika stora bitar eller klyftor. Blanda smör, honung och citron i en panna och värm betorna i blandningen. Vänd ner persiljan.

Svampen:
Rensa och riv svampen i bitar. Stek den knaprig i smör i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.

Smöret:
Vispa smöret luftigt och blanda med örter och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
Servera oxfilén med betor, svamp och örtsmör.

Som ni ser så lade jag även till lite stekt sparris. Gott gott!!

Du kanske också gillar

  1. Anna

    mums, man kanske rent av skulle ge sig på att grilla oxfilebiten nu innan sommaren är slut och det är dags att ställa undan grillen.

  2. Karin

    Jag provade din förra rekommendation på Ronchedonen.
    Måste säga att den var minst så fantastisk som du beskrev.

    Och nu lägger jag Lagrein till min inköpslista.