Värmande tomatsoppa & Sicilianskt lantvin

Det är så vackert i Stockholm nu, men när jag står på färjan mot söder så kan jag inte annat än att längta efter varmare tider då vi kasta loss och bege oss ut på skärgårdsäventyr. Väntar man på ngt gott… 🙂 .


Tomatsoppa som värmer i vinterkylan

4 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk strösocker
5 soltorkade tomater
1 dl rött vin
8 dl passerade tomater
7 dl vatten
1 lagerblad
1 kruka basilika
2 krm cayennepeppar
Salt och peppar
Olivolja
I kockens glas: Vino Rosso Nero d’Avola Merlot Syrah (nr 2309)
I kockens öra: Emmylou Harris – Boulder To Birmingham

Ett BIB-vin som är riktigt trevligt tycker jag. Ett av mina absoluta favoriter på box-hyllan. Mycket prisvärt är det också, testa gärna kära vänner. Fint sällskap av fru Harris värmer själen.

Hacka gul lök och vitlök i lugn och ro. Skär soltorkad tomat i mindre bitar. Hetta upp lite olivolja i en vacker gjutjärnsgryta och fräs lök och tomat utan att det tar färg. Strö över sockret. Låt några minuter gå innan ni slår på rödvinet.

Låt vinet koka upp och reducera till hälften. Slå på passerade tomater och vatten. Lägg i ett lagerblad och låt sjuda långsamt under lock i ca 20 minuter.

Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät med en stavmixer. Strimla basilikan och vänd ner den i soppan. Krydda med cayennepeppar och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera soppan som den är med ett nybakat bröd. Det är också väldigt gott att servera soppan med en klick lätt crème fraiche.

God midvecka kära läsare.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Jennie

    En underbart god tomatsoppa som denna är verkligen något av det godaste! Tyvärr bara lite underskattat av vissa!
    Vitlöksbröd till är nästan för gott! Mums! 🙂