Varför inte en Rysk fredag?

Ryssland
Rödbetssoppa med matyoghurt – BORSJTJ

1 kg rödbetor
2 potatisar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 näve myntablad
2 msk smör
3 msk grönsaksfond (1 liter vatten)
Gräddfil
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Brooklyn East India Ale
I kockens öra: Eskobar – Someone New

Veckans sista snabba och enkla maträtt kommer från Ryssland. En riktigt, riktigt god soppa med underbar sötma och kryddning av de fina myntabladen. Läckert. Grym ny Brooklyn och till detta Eskobars gamla vackra örhänge Someone New med Heather. Glädje!

Skala och skär rödbetorna i små tärningar. Önskar ni inte mixa soppan senare så är det bättre att riva rödbetorna. Använd gärna plasthandskar så slipper ni röda händer. Skala och hacka även gul lök, potatisarna och vitlöksklyftan. Strimla myntabladen finfint.

Hetta upp smöret i en sautépanna eller en vid kastrull och vänta tills smöret fräst klart. Tillsätt då lök, vitlök och myntablad. Låt fräsa några minuter.

Vänd ned rödbetorna tillsammans med potatisen och fräs under omrörning i 2-3 minuter. Häll på 3 msk grönsaksfond utrört i 5 dl vatten, blanda runt och täck med lock. Låt sjuda i 20 minuter.

Tillsätt därefter ytterligare 5 dl vatten, koka upp och smaka av med salt & svartpeppar. Mixa soppan (om så önskas) med en stavmixer, häll upp i portionsskålar och servera med en rejäl klick gräddfil.

Du kanske också gillar

  1. Jakob Lindström

    Jag vill också vara first-name basis med ”Heather”… 🙂

  2. Ryski-duski

    Soppan är säkert god, men jag lovar man mixar aldrig soppan!! Det är det som är härligast och godast är att få den klara röda buljongen med fyrakantiga eller strimlade rödbetor o potatisar, eller så river man betorna 😉 och serveras till det svart grovt bröd och som en tipps: man kan gnida i brödet pressat vitlök och lite olivolja/solrosolja – hur gott som helst. Och glöm inte Vodka!!! Smaklig maltid 😉

  3. lyxlagat

    Tjena Ryski-duski,
    Vanligvis så mixas inte soppan, men jag tycker det är kul att variera sig och soppan får en helt annan karaktär om man mixar den. Båda varianterna är riktigt goda tycker jag. Vodkan hoppar jag dock över, haha… 🙂
    //Frederik