Trattisrisotto med stekt kyckling

God fredag vänner,

Igår hade jag ett mycket givande och trevlig personalmöte på vår juicebar MoeJoe’s i Uppsala. Jag känner mig nästan vuxen, haha. Inte nog med att jag har ett kul liv i matsvängen, jag fick även nos om att Eskobar’s låt Someone New igår låg på plats 21 på danska singellistan. Den har nog toppat listan en gång i tiden, men med tanke på att den är 11 år gammal och nyss hamnade på plats 21 så måste det ju vara något slags rekord. Hahaha! Grym låt helt enkelt! 😀

Nu kommer lite Italian friday-glädje med trattisar som ett svensk inslag:

Risotto med trattkantareller & kyckling

4 portioner

Arborioris till er alla fyra
1 näve trattkantareller
300 g kycklingfilé i stora strimlor
Cirka 1 liter hönsbuljong
2 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 liten bunt färsk persilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454)
I kockens öra: Eskobar – Someone New

Börja med att koka upp er buljong.

Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken och vitlöken utan att den tar färg. Tillsätt sedan riset och rosta i en minut. Slå på vinet till ett underbart fräsande och låt så gott som all vätska koka bort.

Späd sedan med den varma buljongen cirka 1 deciliter. Låt återigen vätskan koka bort, vänd runt och tillsätt ytterligare 1 deciliter varm buljong. Fortsätt med detta tillvägagångssätt – buljong, koka bort vätska, vänd runt, mer buljong, koka bort, vänd runt… (Processen fortsätter tills risets totala koktid uppgår till cirka 17 – 19 minuter.)

Stek under tiden svampen lätt knaprig i olja i en annan stekpanna. Lyft ur den och lägg åt sidan. Stek kycklingstrimlorna i samma panna. Salta och peppra.

Hacka persiljan fint, strö den över risotton och vänd runt.

Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att riva ner parmesanosten.

Pressa över en halv citron, smaka av med salt & peppar. Vänd ner svampen och toppa med kycklingen.

Buon Appetito!

/Frederik

Du kanske också gillar

  1. sofia

    Hej!

    JA det är en riktigt grym låt!! Grattis! Kanske har den spelats i nån tv-serie i Danmark eller något för att folk skulle bli påminda om den igen?!

    Hittade precis till din blogg när jag sökte på ett recept. Ska titta tillbaka i arkivet, verkar finnas mycket bra inspiration här.

    Ha det så bra!

  2. lyxlagat

    Hej Sofia,
    Tack! Välkommen, hoppas du hittar glädje och inspiration. Det finns som sagt ett hyfsat arkiv att rota i… 🙂

    //Frederik

  3. Sven

    Hej,

    Det verkar mycket gott,
    men förklaringen till hur man gör riset är lite förvirrande tycker jag (: Du får gärna förtydliga om du har lust. Tack tack!

  4. lyxlagat

    Tjena Sven,
    Ber om ursäkt om det var otydligt. Har nu ändrat i själva inlägget och hoppas att det är enklare att begripa. Blev det enklare? Hoppas du testar, det är grymt gott! 🙂
    //Frederik