Tomatsoppa med chèvretoast

tomatsoppa

Nja, sommar..? Här kommer lite het soppa som värmer en ruskig dag som denna… 🙂

Het Tomatsoppa

4 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk strösocker
5 soltorkade tomater
1 dl rött vin
8 dl passerade tomater
7 dl vatten
1 lagerblad
1 kruka basilika
2 krm cayennepeppar
Salt och peppar
Olivolja
I kockens glas: Nils Oscar God Lager (nr 1305)
I kockens öra: Overkligt bra Mexikanska gitarrister 🙂 Synd att det inte är längre…

Hacka gul lök och vitlök i lugn och ro. Skär soltorkad tomat i mindre bitar. Hetta upp lite olivolja i en vacker gjutjärnsgryta och fräs lök och tomat utan att det tar färg. Strö över sockret. Låt några minuter gå innan ni slår på rödvinet. Ett ypperligt läge att själv ta en sipp lager…

Låt vinet koka upp och reducera till hälften. Slå på passerade tomater och vatten. Lägg i ett lagerblad och låt sjuda långsamt under lock i ca 20 minuter.

Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät med en stavmixer. Strimla basilikan och vänd ner den i soppan. Krydda med cayennepeppar och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera soppan som den är med några ugnsbakade lantbrödskivor med chèvre. Det är också väldigt gott att servera soppan med en klick lätt crème fraiche i. Läckert vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar