Tomatsoppa och basilikabröd med soltorkade tomater

Tomatsoppa och basilikabröd med soltorkade tomater

I nya numret av Allt om mat så fanns det en hel del underbara recept på matbröd. Igår bakade Marie Basilikabröd med soltorkade tomater som var ljuvliga. Till bröden gjorde jag en tomatsoppa som blev riktigt het och god. Dagens middagstips kommer följaktligen nedan…

Het Tomatsoppa

4 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk strösocker
5 soltorkade tomater
1 dl rött vin
8 dl passerade tomater
7 dl vatten
1 lagerblad
1 kruka basilika
2 krm cayennepeppar
Salt och peppar
Olivolja

Ett glas Il Conte fungerar utmärkt till kocken. Tro mig! 🙂

Hacka gul lök och vitlök i lugn och ro. Skär soltorkad tomat i mindre bitar. Hetta upp lite olivolja i en vacker gjutjärnsgryta och fräs lök och tomat utan att det tar färg. Strö över sockret. Låt några minuter gå innan ni slår på rödvinet. Ett ypperligt läge att själv ta en sipp…

Låt vinet koka upp och reducera till hälften. Slå på passerade tomater och vatten. Lägg i ett lagerblad och låt sjuda långsamt under lock i ca 20 minuter.

Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät med en stavmixer. Strimla basilikan och vänd ner den i soppan. Krydda med cayennepeppar och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera soppan som den är med ett nybakat bröd. Det är också väldigt gott att servera soppan med en klick lätt crème fraiche i.

Recept på brödet finns i senaste numret av Allt om mat. Ett annat trevligt recept på bröd med basilika och tomat finns här.

Lycka till kära vänner!

//FZ

Du kanske också gillar