Tom Kha Gai

2

God torsdag goda läsare! Ikväll ska det bränna till i strupen och det är inte en svidande stark snaps, nej då, nej då! Det blir en het Thaiinspirerad soppa till middag.

Om några timmar ska jag bege mig till restaurang KGB här i Stockholm. De är goda och snälla och låter mig använda deras storkök för att tillreda mina små godbitar som jag bjuda på ute på mässan i eftermiddag. Reglerna säger att maten som serveras måste vara tillredd i ett godkänt restaurangkök, därav denna omständiga omväg… 🙂 Hur som helst, kom gärna dit, jag finns i Nils Oscars monter kl 18 idag torsdag och kl 15 nu på lördag.

Tom Kha Gai

4 portioner

4 portioner av ert favoritris serveras till denna rätt
4 dl cocosmjölk
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 lime
2 stora skogschampinjoner
2 kycklingbröst filéer
1 grön het chili
Grön currypasta (Mängd efter smak och tycke)
1 solovitlök
1 bit ingefära (halv tumme stor)
2 limeblad
1-2 msk fisksås
2 msk sweet chilisås
Jordnötsolja
I kockens glas: Singha (nr 1428)
I kockens öra: Zucchero – Wonderful Life

Visst, jag dricker alltid en Singha när jag lagar thai, men det passar så otroligt bra så varför inte? Wonderful Life passar också in eftersom livet är.. Just det, underbart! Haha! 🙂

Koka riset.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och skär kycklingen i mindre bitar. Bryn dem lätt. Skölj och skiva champinjonerna och fräs dem i en minut eller två.

Koka upp cocosmjölken, vattnet och bujongtärningen. Lägg ner limebladen. Finhacka vitlök och chili. Skala och riv ingefäran och blanda ner hela härligheten i soppan. Låt puttra i fem minuter.

Smaksätt soppan med fisksås och grön currypasta. Smaka av hela tiden så att ni uppnår perfekt smak och styrka. Tillsätt även  sweet chili och pressad lime.

När soppan har fått finfin smak, vänd ner kycklingen och svampen och låt soppan gå på svag värme tills kycklingen är färdig.

Servera glädjen i två skålar. Ris i den ena, soppa i den andra. En kall öl och en varm känsla i magen! Grattis vill jag dessutom säga till min syster med familj som drar till Thailand idag. Inte alls avis! 😉

Miss för tusan inte Grenadinebloggen!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Åhhh vad jag önskar jag kunde komma…..Du har inget ”event” för dig i slutet av okt eller nov för då är jag nämligen i Sthm. Hade iaf varit ”tokroligt” att få prata några ord med dig:) Jag nöjer mig så länge med att ”palla” dina recept, mkt goda o välsmakande så jag hoppas denna soppa kommer att tillfredsställa mina/fam. smaklökar. Brukar vara så iaf:) Dags för inköp senare i em för att laga till detta, ska bli spännande. Ha fortsatt trevlig torsdag:)

  2. Dennis

    Låter riktigt gott. Jag gillar verkligen stark soppa. Gott med öl till. Perfekt sensommar mat.