Texas Chilli & Chill i fjällen

hundfjället, dimma, lyxlagat, toppliften, sälen, frederik zäll

Hej på er kära läsare,

Nu har jag varit på semester igen, haha! Stor njutning uppe i fjällen. Sälen och Hundfjället närmare bestämt. Det har varit en kanonfin vecka med en del dimma, några minusgrader, massor av snö och även några glimtar av sol och blå himmel ibland. Magiskt trevligt!

Något av det bästa jag vet med fjällsemestrar är så klart maten. Jag älskar att preppa hemma innan resan och att sedan fixa ihop det hela på plats i en furustuga med sann 70-talsinredning, haha! Varför virkade man allt på 70-talet? Dukar, filtar, gardiner, grytlappar… Rubbet!! Haha!

Nu lite finkäk!

TEXAS CHILLI

Ca 6 portioner

3 guajillochili
2 chipotlechili
300 g sidfläsk i bit, både rimmat och rökt funkar finfint
800 g putsad högrev i grytbitar
3 röda lökar, skalade och skurna i klyftor
3 klyftor vitlök, finfint skivade
1 dl hyfsat starkt kaffe
3 dl god ale, gärna amber eller mörkare
vatten
½ tsk vardera av mald nejlika, mald ingefära, mald koriander & cayennepeppar
1 tsk spiskummin
½ dl majsmjöl
Salt
Majsolja
50 g mörk choklad, minst 72%
Lime & molasses (eller lönnsirap)

Hetta upp en torr stekpanna och rosta lätt guajillo och chipotle i några minuter. Lägg sedan de rostade chilifrukterna i en liten skål med vatten i minst 30 minuter.

texas chili, chilli, långkok, amerikansk gryta, chilipasta, chipotle, frederik zäll, lyxlagagt

Skär fläsket i bitar om cirka 1 x 2 centimeter. Hetta upp en stor gjutjärnsgryta och knaperstek tärningarna i majsolja. Lyft sedan ur dem och låt torka på hushållspapper. Bryn högreven fint som ni putsat och skurit i grytbitar. Använd fettet i grytan att steka i.

sidflask, rimmat, frederik zall, lyxlagat

Lyft ur köttet och lägg åt sidan. Stek all den röda löken tills den fått lite fin färg och börjat bli lätt genomskinlig. Vänd då ner de skivade vitlöksklyftorna och låt stekas ytterligare någon minut.

texas cilli, chili, langkok, lyxlagat, innan kok

Tillsätt högrev, bacon, kaffe, öl, 2 dl vatten, nejlika, ingefära, koriander, cayennepeppar, spiskummin och någon nypa salt. Vänd runt väl och koka upp. Lyft ur de blötlagda chilifrukterna och häll bort vattnet. Lägg chilifrukterna i en blender med 1 dl nytt vatten och mixa till en slät puré och häll ner den i grytan. (Det blir bra hetta med hela denna mängd. Önskar ni så kan ni slå på hälften av chilipastan nu och sedan hetta den till önskad nivå när koket är klart sedan.) När grytan väl kokat upp, dra ned värmen så att det sjuder sakta. Täck med lock och låt stå orörd i 5 timmar.

Skeda upp cirka 1 dl av vätska från grytan och blanda med majsmjölet till en klumpfri smet. Häll tillbaka smeten och riv ned den mörka chokladen i grytan. Blanda väl, och låt puttra vidare i 30 minuter utan lock. Smaka av med salt, cayennepeppar, lime & lite molasses.

Servera grytan med majsbröd, massor av riven cheddar och gräddfil.

Du kanske också gillar