Sotad Norsk Laks!

Hej vänner & matsugna Eskobarfans, haha!

Hymer eskobar

Eskobar har just lämnat Norge bakom sig och minns lördagen med glädje. Årets första utomhuskonsert för vår del. (som blev av) Rumänien regnade ju bort för vår del för några veckor sedan…

Nu är vi på väg hemåt för ytterligare några dagars vila och midsommarfirande innan turnén tar fart på riktigt allvar med 19 konserter i Polen, Tyskland, Schweiz, Österrike, England och Sverige.

Väl i Norge tänkte jag dock så klart att jag måste tipsa er om ett grymt coolt och löjligt smakligt sätt att servera lax. En lätt lunch eller snarare en riktigt fin förrätt;

lyxlagat sotad lax

SOTAD LIMESYRAD SALMALAX

4 förrätt/lunchportioner

500 g Salmalax
4 limefrukter
1 röd chili, hyfsat het
1 bananschalottenlök
2 salladslökar
10 cm gurka
5 stora tomater
1 näve grovt hackad koriander
2 mogna avokados
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar

Skär den underbart ljuvliga laxen i kuber om cirka 3 x 3 centimeter. Lägg kuberna i dubbla fryspåsar och pressa över all juice från limefrukterna. Se till att fisken är väl täckt av juicen. Förslut påsen och lägg den svalt. Vänd då och då. Cirka 1 timme är lagom.

Koka upp rikligt med vatten. Skär ett kryss i varje tomat och förväll dem i 30 sekunder. Ta upp tomaterna och dra av skalet. Skär tomaterna i båtar och släng bort de vattniga kärnhusen.

Kärna ur chilifrukten och skär den i fina strimlor. Skär gurkan finfint. Skala och skär bananschalottenlöken i tunna, tunna skivor. Skär ävensalladslökarna i fina skivor.

Dela era avokados och kärna ur dem. Gröp ur fina bitar och lägg på tallrikarna. Fortsätt montera med bananschalottenlök, salladslök, chili, tomatfiléer och gurka. Droppa över olivolja och strö över flingsalt och svartpeppar.

Lägg upp era laxbitar på ett fat och bränn hastigt av dem med en brûléebrännare runt om. Lägg de sotade bitarna på tallrikarna och toppa med koriandern och lite extra flingsalt.

Njutning, njutning!

// Eskobar – Frederik Zäll

Du kanske också gillar